2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az AUR szerint a holokauszt tanítása aláássa a romániai oktatás minőségét

A párt szerint ezek a témák egyetlen leckében megtaníthatók.

A román parlamentben ellenzékben politizáló Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfőn közzétett közleménye szerint a holokauszt történetének oktatása és a szexuális nevelés „olyan mellékes témák, amelyeknek a tantárggyá nyilvánítása aláaknázza a romániai oktatás minőségét.”

A párt arra reagált, hogy az oktatásügyi minisztérium egy felsorolásában nem szerepelt a román, a történelem és az angol azon tantárgyak sorában, amelyekből országos tantárgyversenyt szerveznek. 

„Ha az Oktatásügyi Minisztérium nem foglalkozik azzal, hogy a fiatal generációkat a román kultúra és szellemiség támpontjaihoz igazodva oktassák, akkor jobb, ha átnevezzük a lakosság globális piacra történő átnevelésének minisztériumává”

– idézte a közlemény Claudiu Tarziut, a párt társelnökét.

Az AUR arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi években a román oktatás minőségének módszeres aláásása történik azzal, hogy tantárggyá próbálnak nyilvánítani egyes jelentéktelen témákat, vagy olyanokat, amelyek a létező tantárgyak keretében egyetlen leckében megtaníthatók. Példaként hozta fel állítására a szexuális nevelést és a holokauszt történetét.   

A G4media.ro portál emlékeztetett rá, hogy a párt olyan jelöltet állított az államelnöki tisztségre, aki vállaltan szimpatizált a náci ideológiát Romániában az 1930-as, 1940-es években megjelenítő legionárius mozgalom vezetőivel, és a párt társelnöke is többször jelét adta a legionárius mozgalom iránti rokonszenvének.     

A román parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz a romániai iskolákban a zsidók és a holokauszt története.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató