2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Márki-Zay: nem sértettem meg senkit, a Fidesz pusztítja a nyugdíjasokat!

Tovább folytatja az ámokfutását az ellenzék messiása, ma este az ATV-ben nyilatkozott.

Nagy port kavart Márki-Zay Péter újévi köszöntő beszédének az a mondata, miszerint a koronavírus által is megtizedelt idős korú lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre 2018-ban.

Márki-Zay most az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kérdezték arról, pontosan hogyan értette ezt.

Azt mondta, az egy tragédia, hogy hányan haltak meg Magyarországon a covidban, és aki ebbe "bármi mást magyaráz bele, az téved". Úgy látja,

az időskorú magyar lakosság valóban a Fideszre szavaz, de nem hiszi, hogy megsértett volna bárkit, hiszen egyáltalán nem örül annak, hogy bárki meghalt, ez egy tragédia, sajnálja, ha ezt valaki félreértette.

Hangsúlyozta, hogy a legtöbb halott Magyarországon volt eddig a covid alatt, ezért ezt a kormányt le kell választani. Úgy fogalmazott, hogy az ellenzéknek nem a covid miatt van több szavazója, és az tény, hogy az idősek közül többen szavaznak a Fideszre - de tragikus módon az időseket ez a kormány magára hagyta, hiszen pont nekik adtak kínai vakcinát.

Jakab Péter ma reggeli interjújában azt mondta, vállalhatatlan, amit Márki-Zay a Fidesz-szavazó idősek "megtizedeléséről" mondott. Most a miniszterelnök-jelölt azt mondta, ma is beszélt a Jobbik elnökével telefonon, és azt is elmondta neki, hogy jobban örült volna, ha arról beszél, hogy a Fidesz "hogyan pusztítja a nyugdíjasokat". Amikor a műsorvezető megjegyezte, hogy ez egy nagyon erős kijelentés, Márki-Zay úgy reagált: amikor "Szijjártó Péter baráti köre" kétszer annyit fizet a vakcináért, mint Szenegál, és odaadja a kínai vakcinát az időseknek, akkor "ez az állítás megáll".

Márki-Zay Péter szerint lehet "a szavakon lovagolni", de szerinte nem biztos, hogy

miközben "pusztulnak a magyarok", stílusvitákat kell folytatni.

Elmondta, hogy rögtönzi a szövegeit, ha úgy adódna, lehet kihagyná ezt a sok vihart kavart mondatot, de szerinte itt nem ez a lényeg, hogy hogyan lehet félremagyarázni valakinek a kijelentéseit.

Arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e ezért a kijelentésért, azt mondta: ha bárki boldogabb lesz ettől, bocsánatot kér, Jakab Pétertől is bocsánatot kér, de szerinte az ellenzéknek azzal kellene foglalkoznia, hogy az egyetlen cél Orbán Viktor leváltása.

Szerinte a Fidesz emberei azzal foglalkoznak, hogy pár másodperces részleteket vágjanak ki a beszédeiből, azokat kiragadva környezetükből. Úgy véli, ezeket a kijelentéseit azért emelik ki, mert "lopnak, csalnak, hazudnak", és hatalmon akarnak maradni.

Lesz vagy nem lesz hetedik frakció?

Az atv.hu úgy értesült, az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közölni fogják Márki-Zay Péterrel, hogy ne számítson rá, hogy saját frakciója lesz az új Országgyűlésben. Ezzel kapcsolatban most a miniszterelnök-jelölt azt mondta: szeretne hetedik frakciót, de szerinte ez nem egy hatalmi kérdés, nem róla szól, hanem azokról az emberekről, akik az előválasztás során sokat dolgoztak, és nem feltétlenül ennek a hat pártnak a szimpatizánsai. "Könyörgök mindenkinek, hogy csak arról beszéljünk, hogyan nyerjük meg ezt a választást" - fogalmazott.

Szerinte a hetedik frakció létrejöttét "meg tudják akadályozni", ha akarják. Kitért arra, hogy szerinte a legnagyobb esélye az ellenzéki listának akkor van, ha az öt miniszterelnök-jelölt van az öt első helyen, ezt elfogadta a többi párt, és ezt hatalmas sikernek tartja.

A hetedik frakcióval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

"mindent el tud engedni", de továbbra is hangsúlyozta, hogy a cél a kormányváltás, ő mindent támogat, ami ezt szolgálja.

Arra, hogy akkor az ellenzéki pártok valóban nem támogatnák-e azt a bizonyos hetedik frakciót, azt mondta: "a pártok fele így gondolja, a pártok fele úgy gondolja." Elmondta,

ezt már jelezték neki "emelt hangon" és hivatalosan is

- arra azonban nem tért ki, hogy ez pontosan mit jelent.

Hozzátette, hogy a hetedik frakció egy gesztus lehet a civilek, a cigányság és a konzervatívok felé is. Hangsúlyozta, neki ebben nincs személyes ambíciója, ő csak meg akarja nyerni a választást.

A Fudan-népszavazással kapcsolatban Márki-Zay Péter bizakodó, azt mondta, biztos benne, hogy meglesz a 200 ezer aláírás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató