2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Fordulat: Makizaj küzd, mint malac a jégen, mégis hetedik frakciót akar

Lassan követhetetlen Márki-Zay küzdelme.

Úgy tűnik, mégsem zárult le egészen az a vita, hogy Márki-Zay Péternek legyen-e saját frakciója. Bár az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tegnap a Telexnek azt mondta, inkább elengedi a hetedik frakcióra vonatkozó igényét, szerdán mintha mégis nyitva hagyta volna ezt a kérdést az RTL Klubnak nyilatkozva.

Az ellenzéki pártok vezetői a Fudan egyetemről és az álláskeresési támogatásról szóló népszavazási kezdeményezésükről tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol az újságírók Márki-Zay Pétert a tavaly év végére ígért közös ellenzéki listáról és a hetedik frakcióról is kérdezni akarták.

Frissen kinevezett sajtófőnöke, Péterfi Judit azonban nem engedte meg Márki-Zay Péternek, hogy válaszoljon a kérdésekre. Válaszolhatok? – kérdezte a miniszterelnök-jelölt Péterfit, mire ő azt mondta: „nem, mert akkor sajnos felborítjuk a rendet”.

Márki-Zayt a hivatalos sajtótájékoztató után körbevették az újságírók. Az RTL Klub ekkor kérdezte meg a közös ellenzéki listáról és a hetedik frakcióról. Az RTL Klub tudósításában az hangzik el, hogy „Márki-Zay Péter azt mondta, még nem zárult le a hetedik frakcióról szóló ellenzéki vita”, de ilyen a Márki-Zaytól bevágott nyilatkozatban nem hangzik el. Márki-Zay csak ennyit mond:

Nyilván mindaddig, ameddig a listát le nem adjuk, addig lehet dönteni, de ez a pártok döntése. Én a pártok felé egy kérést fogalmaztam meg, de a pártokra van bízva, hogy ezt megtartják-e.

Márki-Zay Péter az előválasztási győzelme után állt elő az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót a konzervatívoknak, sőt, azóta már az is felmerült, hogy pártot is alapítana. Valójában azonban a Pálinkás József és Gémesi György nevével fémjelzett, már bejegyzett pártokra épített volna, roma emberekkel kiegészülve. A hódmezővásárhelyi polgármester elsősorban a Fideszből kiábrándult, jobbközép választókat szeretné megszólítani.

Márki-Zay a Telexnek is azt mondta a hetedik frakció kérdéséről: „Őszintén remélem, hogy a pártok meggondolják magukat, de az biztos, hogy részemről ezen sem fog múlni az ellenzéki egység”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató