2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megint letartóztatták a Katzenbach-gyilkosság gyanúsítottjait

A Fővárosi Törvényszék felülbírálta az elsőfokú bíróság döntését, amelynek értelmében a három férfi a letartóztatásból bűnügyi felügyeletbe került.

Újból elrendelték – egy hónapra – annak a három férfinak a letartóztatását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előre kitervelten és aljas indokból megölte Katzenbach Imrét, az MTK volt labdarúgóját. Az ügyészség közleményében az áldozatot nem nevezték meg, a körülmények leírásából azonban kiderül, hogy az egykori futballista ügyéről van szó. A döntést a Fővárosi Törvényszék (FT) hozta meg szerdán.

A végzés azután született meg, hogy az elsőfokú bíróság december 21-i döntése ellen – amely megszüntette a gyanúsítottak letartóztatását és a nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyeletet rendelt el velük szemben – az ügyészég fellebbezett.

A Fővárosi Törvényszék nem értett egyet azzal, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítás megnehezítésének veszélyét egyik gyanúsított esetében sem állapította meg. Bár a nyomozás megfelelő ütemben halad, a hatóság további nyomozati cselekmények elvégzését tervezi, amelyek zavartalan, a gyanúsítottak befolyásától mentes lefolytatása az eljárás elsődleges és kiemelt érdeke.

Ugyanez a folyamat nem először zajlik le az ügyben. A három letartóztatásban lévő férfit a nyomozási bíró november 14-én is bűnügyi felügyelet alá helyezte, az ügyészség fellebbezése nyomán azonban november 22-én letartóztatták őket.

A három férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el tavaly májusban, akkor rövid időn belül le is tartóztatták őket. Ahogy korábban megírtuk, a rendőrség megalapozott gyanúja szerint a sértett egy olyan cég ügyvezetője volt, amelyet egy másik vállalkozás vezetői azért hoztak létre, hogy fiktív számlákat állítson ki nekik.

Katzenbach Imre az általa vezetett – de ténylegesen az alapítók irányítása alatt álló – cégek számlájáról 2009 áprilisában több mint félmilliárd forintot vett fel, majd külföldre távozott. Az alapítók egy ismerősüket azzal bízták meg, hogy kerítse elő, és hozza vissza Magyarországra. Az egykori focistát megtalálták és hazahozták, de addigra már felélte a pénz nagyobb részét.

Ezután a vállalkozást alapító vezetők arra adtak megbízást az ismerősüknek, hogy ölesse meg Katzenbachot, mert attól tartottak, hogy terhelő vallomást tehet rájuk a cégükkel szemben folyó büntetőeljárásban. A gyilkosság megszervezését elvállaló ember egy régi barátját és egy vadásztársát bízta meg a végrehajtással, utóbbinak azt ígérte, hogy élete végéig ingyen vadászhat a megbízójához köthető területen. Harmadik társuk hárommillió forintért csatlakozott. Az elkövetők a sértettet egy külterületre vitték, többször fejbe vágták, majd a már előre kiásott gödörbe fektették, és elásták.

Az ügyészség azt írta, hogy az emberölés végrehajtásával meggyanúsított két férfi tette – bizonyítottság esetén – társtettesként, előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés, a harmadiké pedig felbújtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés megállapítására alkalmas, amelyek tíztől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető cselekmények.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató