2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rendvédelmi szervek tagjait fejezték le Kazahsztánban

Almati - a zavargások során a rendfenntartók halálos áldozatainak száma a jelentések szerint elérte a 13-at, köztük három rendőrt lefejeztek a tiltakozók - jelenti az Rt.com.

A helyi média szerint három rendőrt lefejeztek a kazahsztáni Almatiban zajló erőszakos tüntetések során. A rendőrök és a biztonsági erők halálos áldozatainak száma a jelentések szerint elérte a 13-at.

A lefejezésekről szóló jelentések a kazahsztáni állami Khabar 24 televíziós csatorna jóvoltából érkeztek, a városi hatóságokra hivatkozva.

Állítólag mintegy 353 rendőr sérült meg.

Egyelőre nem világos, hogy a zavargók még életükben lefejezték-e az áldozatokat, vagy a holttestüket posztumusz csonkították meg.

A csatorna a tisztviselőket idézve azt állította, hogy a lefejezések "közvetlen bizonyítékai a zavargást szervező csoportok terrorista és szélsőséges természetének".

Az orosz RIA hírügynökség megkereste az almati hatóságokat, hogy kommentálják a hírt, a tisztviselők pedig megerősítették az újságíróknak, hogy legalább két holttestet fej nélkül találtak.

Január elején Kazahsztán több régiójában is tüntetések törtek ki, a polgárok kezdetben a cseppfolyósított gáz árának meredek emelkedését kifogásolták. A helyzet enyhítése érdekében Kassim-Jomart Tokajev elnök hat hónapra plafont szabott az üzemanyagárakra, és feloszlatta kormányát. Az erőszakos tüntetések azonban változatlanul folytatódnak, és a korábbi főváros, Almaty került a középpontba.

A közösségi médiában terjedő felvételeken látható, amint a tüntetők rendőröket vernek, lőfegyvereket és gránátokat foglalnak el, valamint megrohamozzák és felgyújtják a város közigazgatási épületeit. A jelentések szerint a fosztogatók számos üzletet is feldúltak.



Szerda este különleges egységeket vezényeltek Almatiba, és a jelentések szerint lövöldözésre került sor a biztonsági erők és a fegyveres zavargók között. A hatóságok szerint a rendőrség több tucat fegyveres polgárt lőtt le és ölt meg.



Az elnök "terroristáknak" bélyegezte a zavargókat, és azt állította, hogy külföldön képezték ki őket, és figyelmeztette a tüntetőket, hogy a hatóságok nem tűrik az erőszakot és a fosztogatást. Az elnök felkérte a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez tartozó szövetségeseket, hogy küldjenek békefenntartókat a helyzet stabilizálásához. A szövetséghez tartozó Oroszország már küldött ejtőernyősöket a kormányhivatalok őrzésére.

Bankokat és üzleteket fosztogattak a tiltakozók:

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató