2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Elsőfokon 10 év börtönre ítélték Bróker Marcsit

Ítéletet hirdettek a Bróker Marcsiként elhíresült D. Sándorné ügyében, aki a vádirat szerint 15 év alatt 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott ügyfeleinek. A Blikk tudósítása szerint a Szolnoki Törvényszék pénteken nem jogerősen távollétében 10 év börtönre ítélte a több száz embert átvágó piramisjátékost.



Az asszony 1999-ben kezdett el dolgozni az egyik karcagi utazási irodában, aminek az ablakában olvasható akciós ajánlatok csak a fedősztorit biztosították a hátsó helységben működő illegális bankhoz. Az üzlet lényege az volt, hogy az ügyfelek odaadták a megtakarított pénzüket a nőnek, aki cserébe magas kamatot ígért nekik, és eleinte valóban fizetett is nekik – csakhogy nem a befektetések hozamából, hanem az újabb befizetésekből.

Amikor valódi, profitot hozó befektetések híján a piramisjáték fenntarthatatlanná vált, Bróker Marcsi a Karib-térségbe, Belize szigetére menekült (miközben Karcagon dühös ügyfelek vártak rá az irodája előtt). Belize-ből 2016-ban hozták haza, rögtön előzetesbe került, három év után azonban ki kellett engedni házi őrizetbe a börtönből.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017 júniusában 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat ellene, mivel a vádirat szerint

a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A vádhatóság képviselője perbeszédében végül összesen 430 rendbeli csalás, 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 1 rendbeli sikkasztás és 5 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette miatt indítványozta az asszony bűnösségének megállapítását, az okozott kár összegét pedig 10 milliárd 800 millió forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott 4 milliárd 700 millió forintot nem térített vissza.

A vádemelés és az első fokú ítélet között eltelt négy és fél évet az magyarázhatja, hogy az ügyészség az 1700 oldalas vádiratban 234 tanú kihallgatását és további csaknem 500 tanú vallomásának felolvasását indítványozta – egyébként a tárgyalásokra idézett 252 tanú közül, akik a rendőrségen mind az ügy károsultjainak vallották magukat, 91-en a szabályszerű idézés ellenére sem jelentek meg a bíróságon.

A nyomozati iratok terjedelme meghaladta a 60 ezer oldalt, és a törvényszéknek igen széleskörű bizonyítási eljárást kellett lefolytatnia. A gigászi iratanyag mellett az ítélethozatalt a koronavírus-járvány is hátráltatta, ugyanis több tárgyalást is el kellett halasztani.

A Szolnoki Törvényszék végül 74, csaknem kivétel nélkül egész napos tárgyalást tartott, melyeken 161 tanút hallgatott ki és 309 tanúvallomást ismertetett. Egy tanú kihallgatása az ügy jellegéből adódóan átlagosan másfél-két óráig tartott, ami összességében mintegy 322 órát tett ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató