2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök, figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kiadta a parancsot, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül is tüzet nyithatnak a rendőrök és a katonák a kormányellenes tüntetőkre – közölte a BBC. Szerinte húszezer bandita támadta meg az ország egykori fővárosát, Almatit. A város az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozások gócpontjává vált.

Tokajev televíziós beszédében kijelentette, hogy Oroszországból és a szomszédos államokból érkező katonai erők az ő kérésére vannak az országban, és ideiglenes jelleggel tartózkodnak ott, amíg nem sikerült helyreállítani az alkotmányos rendet. Nagyjából 2500 katonát engedtek be Kazahsztánba.

A kazahsztáni Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, ezzel egy időben a kazah elnök azt mondta, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában.

A belügyminisztérium közleménye szerint „26 fegyveres bűnözőt likvidáltak”, és több mint háromezer embert őrizetbe vettek. A tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legsúlyosabb helyzet Almatiban van, ahol folytatódott a lövöldözés a Köztársaság tér közelében.

A TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos csend honol, azonban szórványosan hallani lövéseket.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pénteken beszédet mond a nemzetének.

A volt Szovjetunió területének legváratlanabb helyén ingott meg a biztosnak látszó hatalom a január elején elindult tiltakozási hullámmal. Az üzemanyag drágulása miatti elégedetlenség Kazahsztánban szerda estére már fegyveres összecsapásba csapott át. Az ország 1991-es függetlensége óta féldemokratikus-autoriter rendszer épült, de gazdaságilag Közép-Ázsia jól teljesítő országa volt, és óvatosan egyensúlyozott Moszkva, Peking és a Nyugat között.

Csütörtökön azonban – hivatalosan kazah kérésre – a moszkvai vezetésű kollektív biztonsági szervezet (ODKB) békefenntartókat küldött az országba, amire még nem volt példa a szervezet történetében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató