2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Márki-Zay bejelentette: vérszerződést köt Gyurcsányékkal

A miniszterelnök-jelölt szerint a hat ellenzéki párt hatalmi, pártfinanszírozási, mandátumszerzési érdekei miatt nem jöhet létre a hetedik, „jobbközép” frakció.

Márki-Zay Péter csütörtöki „MZPercek” című kisvideóban reflektált az elmúlt napok történéseire, egész pontosan a hetedik frakció kérdésére. Ismert, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje az előválasztás lezárulta után jelezte, hogy saját frakciót alapítana Pálinkás József pártjából. Ezt végül az ellenzéki pártok nem nézték jó szemmel, Márki-Zay le is mondott az ötletéről,- számol be a mandiner.hu.

A videóban a baloldali miniszterelnök-jelölt arról beszél: biztos benne, hogy hamarosan „új vérszerződést kötve” együtt fognak kiállni a nyilvánosság elé az ellenzéki pártok vezetői, miután „lezártak minden vitatott, megosztó kérdést”.

Hatalmi játszmák

A videóban a miniszterelnök-jelölt sajtófőnöke megkérdezte, mit szól azokhoz a híradásokhoz, miszerint a hat ellenzéki párt „lenyomta” Márki-Zayt és a hetedik frakciós ötletét. Közölte, a hat pártnak „nem az a célja, hogy lenyomják” őt, majd úgy folytatta:

Természetesen vannak hatalmi, pártfinanszírozási, mandátumszerzési érdekeik, és ebben nekik konkurenciának tűnik egy hetedik frakció”.

Márki-Zay ugyanakkor elmondta azt is, hajlandó elengedni, hogy legyen „jobbközép” frakció is az ellenzéki térfélen belül.

Gyurcsány szava döntött

Ezzel eldőlni látszik, hogy Gyurcsány és a Jobbik sikeresen erőltette rá akaratát az ellenzéki előválasztást megnyerő Márki-Zayra: a kormányfőaspiráns még baloldali győzelem esetén sem lesz saját politikai hátországot biztosító frakciója,

teljesen kiszolgáltatottá válik a baloldali pártoknak, élükön a legerősebb formációval: a DK-val.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató