2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Putyin kilenc Il-76-ost küldött a kazahsztáni Almatiba, légideszantosokkal a fedélzeten

Az Orosz Légierő kilenc Il-76-os repülőgépe légideszantosokkal és felszerelésekkel landolt az almati repülőtéren – jelentette az orosz védelmi minisztérium újságíróknak.

“Kilenc Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép katonákkal és felszereléssel landolt a Kazah Köztársaságban lévő Almati repülőterén” – közölte a védelmi tárca.

A helyzetértékelés után az orosz békefenntartó kontingens egységei megkezdték a rájuk bízott feladatok végrehajtását – tette hozzá a minisztérium.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi tárca szóvivője pénteken közölte, hogy az orosz békefenntartók a kazah hatóságokkal együtt átvették az ellenőrzést az Almati repülőtéren.

Január 2-án több kazah városban tiltakozások törtek ki, amelyek később tömeges zavargásokká és kormányhivatalok elleni támadásokká fajultak. Több ezer áldozatról, köztük halálos áldozatokról számoltak be a helyi hatóságok. A kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, a volt szovjet köztársaságok katonai szövetségétől kért segítséget szerdán.

Az első orosz békefenntartó egységek már megkezdték feladataik ellátását Kazahsztánban. A kormány szerint január 7-én reggelre általában az ország valamennyi régiójában helyreállt a rend, a legrosszabb helyzet Almatiban van - írja oroszhirek.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató