2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Leállították a Kazahsztánba irányuló német fegyverexportot

Németország leállította a Kazahsztánba irányuló fegyverexportját az ottani zavargások miatt – jelentette szombat hajnalban a dpa német hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz segítséget kért a helyzet rendezéséhez. Pénteken arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

A dpa úgy tudja, hogy tavaly a német kormány 2,2 millió euró (790 millió forint) összértékben 25 exportkérelmet hagyott jóvá Kazahsztánba szánt fegyverekre vonatkozóan, ami nem nagy összeg a más országokba irányuló német fegyverexport értékéhez képest, mégis a német kormány szükségesnek tartotta meghozni ezt az intézkedést.

Az amerikai külügyminisztérium péntek este közölte, hogy a Kazahsztánban dolgozó amerikai kormányzati alkalmazottak közül mindenki elhagyhatja az országot, akinek a munkájára nincs most feltétlenül szükség. Elsősorban az almati amerikai főkonzulátus alkalmazottairól és családtagjaikról van szó.

A Fehér Ház önmérsékletre szólította fel pénteken a kazah rendfenntartó erőket, és kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Tokajev elnök tűzparancsot adott ki.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató