2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: Kazahsztánban egy jól koordinált akció keretében próbálták megdönteni az alkotmányos rendet

Szijjártó Péter a magyarok folyamatban lévő evakuálása kapcsán bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt, írja az MTI.

Szijjártó – aki 2020 áprilisában díszprofesszori címet kapott a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen – közölte, hogy Kazahsztán hazánk stratégiai partnere, ezért aggodalommal figyelik az eseményeket, miszerint

Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.

„A közép-ázsiai térségre mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk, hiszen a régió biztonsága alapvetően meg tudja határozni az európai, közép-európai biztonságot is” – tette hozzá.

A miniszter végezetül elmondta, hogy kedden videókonferenciát tartanak a Türk Tanács külügyminiszterei, amelyen ő maga is részt fog venni a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.

A kazah elnök szerint az akciókat általa meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták. Az elnök azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik. „Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta Tokajev.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is így látja a helyzetet. Az orosz elnök szerint a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyagár-emelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”. Putyin szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie, és a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején, beleértve az erőteljes tájékoztatási támogatást.

Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe reggel szállt fel Almati repülőteréről, fedélzetén hat magyarral, illetve családtagjaikkal, az orosz külügyminisztérium nyújtott segítséget nyújtott az Almatiban ragadt magyar állampolgárok evakuálásában. Az oroszországi leszállást követően a Magyar Honvédség egyik repülőgépe hozza haza az evakuált személyeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató