2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

The Spectator: Könnyebb migrációval megoldani a demográfiai válságot, mint a gyerekvállalás ösztönzésével

A lap szerint Magyarország bőkezűen támogatja adókedvezményekkel a gyermekes családokat, ami ugyan nem olcsó, de az ország legalább egyértelműen kijelölte céljait.

 
 
„Amikor a gyermekvállalásról beszélünk, valamint arról, hogy Európában mennyire alacsony arányban akarnak az emberek gyermeket vállalni, a pápa igenis ráérzett valamire. Erről már korábban is beszélt” – írta a The Spectator weboldalán megjelent véleménycikkében Melanie McDonagh. 

A szerző Ferenc pápa múlt heti szavaira reflektált, amikor is a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokaknál a háziállatok elfoglalják a gyerekek helyét. Ferenc pápa egyúttal örökbefogadásra buzdította azokat, akiknek nem lehetnek gyerekeik.

A szerző szerint Európát demográfiai válság sújtja, példaként Olaszországot említi, ahol, mint a szerző ismerteti, 1861 óta a legalacsonyabb volt 2020-ban a termékenységi ráta: mindössze 404 892 gyermek született, míg 2008-ban még 576 659. McDonagh aláhúzta: ugyanez a trend figyelhető meg szerte a kontinensen, Törökországot leszámítva egy európai országban sem ment kettő fölé a termékenységi ráta. 

Tényleg önzés, ha az ember lemond legtermészetesebb ösztönéről, a családalapításról, a környezetvédelem jegyében?”

– teszi fel a kérdést a szerző, aki szerint Ferenc pápa üzenete egyértelmű: a következő generáció hozhatja el a változást a fenntarthatóságért vívott küzdelemben. 

A demográfiai válságra a könnyű megoldást a külföldiek betelepítése jelenti, a gyermekvállalási kedv ösztönzése jóval nehezebb feladat”

– írja publicisztikájában a szerző, aki Magyarországot is megemlíti írásában. Mint fogalmaz, a magyar családvédelmi intézkedések „nem olcsóak”, de „az ország legalább egyértelműen kijelölte célját”.

A szerző végkövetkeztetése az, hogy valóban egoizmusnak számít, ha az emberek háziállatokkal helyettesítik a gyerekeket. „Legyenek gyerekek is, háziállatok is” – üzeni Melanie McDonagh. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató