2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Április 3-án lesznek a választások - Visítja az ellenzék

Visítás van a túloldalon.

Az ellenzékhez kötődő Facebook-oldalakon terjedni kezdett kedd délelőtt egy fotó, ami alapján úgy tűnt, hogy a Nemzeti Választási Iroda már tudja, hogy mikor lesz a parlamenti választás.

A képen egy füzet címlapja szerepelt, amelynek a címe "Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére", és ott virított egy dátum is: "2022. április 3."

Ezt a képet portálunk is lementette, így be is mutatjuk Olvasóinknak, ugyanis azóta törölték:

A kép terjesztői közül többen is méltatlankodtak, hogy honnan tudja előre a választások lebonyolításáért felelős állami szerv máris a dátumot, holott azt a köztársasági elnök még nem hirdette ki.

Megkérdeztük az NVI-t a kiadványról, ahol azt mondták, hogy ez a kézikönyv még csak egy tervezet, amit szakmai egyeztetésre küldtek ki néhány érintettnek. A tervezetekre állításuk szerint mindig a választás lehető legkorábbi dátumát írják rá, ezért került ezúttal az április 3-i időpont a címlapra.

Mint írják, ez a tervezet még nem végleges és nem nyilvános.

A választást a köztársasági elnöknek kell kiírnia, legkésőbb 72 nappal előre, és mindenképpen vasárnapra kell esnie a dátumnak. A politikusok többsége egyébként már régóta arra számít, hogy Áder János a lehető legkorábbi időpontra, azaz április első vasárnapjára írja majd ki a választást. Ezt legkésőbb január 21-én kellene megtennie.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató