2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Csekk Katka: Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor

Külügyminisztert játszik a korrupt momentumos.

„Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor. Nem elég, hogy az egyik legfontosabb külpolitikai célja az, hogy folyamatosan gyengítse az Európai Uniót, de most a Nyugat-Balkán destabilizációjában is szerepet játszik, aminek szörnyű következményei lehetnek. Közben az általa jelölt, bővítésért felelős uniós biztos kiszivárgott jelentések szerint komoly feszültséget gerjeszt a régióban, ezt pedig ki kell vizsgálnia az Európai Bizottság elnökének. Miről is van szó pontosan?

Kiemelten fontos a belső béke Bosznia-Hercegovinában, valamint az, hogy megmaradjon a balkáni régió területi integritása – azonban van, akinek fontosabb Putyin és érdekköreinek kiszolgálása, mint a béke és a stabilitás.

Orbán ugyanis lepaktált a boszniai szerbek szélsőséges vezetőjével, Milorad Dodikkal. Ott tartunk, hogy Bosznia-Hercegovina az 1990-es évek óta nem állt olyan közel a széteséshez és annak beláthatatlan következményeihez, mint most, miközben Orbán és kormánya pénzelni kezdte Dodikékat: helyi lapértesülések szerint 37 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök a boszniai szerbek vezetőjének.

A szélsőséges politikus azon dolgozik, hogy szétverje Boszniát és aláássa a Nyugat-Balkán stabilitását – ebben pedig segítő kezet nyújt neki Orbán Viktor és Várhelyi Olivér, az Orbán által jelölt, bővítésért felelős uniós biztos is. Felismerve a bajt, az Amerikai Egyesült Államok már szankciókkal sújtotta Dodikot, és közösségünknek, az EU-nak is így kellene tennie. Azonban Orbán Viktor már előre jelezte, meg fogja ezt vétózni, amivel egyszerre szolgálja ki Dodik érdekeit és ássa alá a közös, uniós fellépés lehetőségét.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató