2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kijev szerint Németországnak úgy kellene kezelnie Ukrajnát, mint Izraelt

A katonai támogatás elmaradása "súlyos következményekkel" járhat a két ország kapcsolataira nézve - figyelmeztet egy magas rangú ukrán diplomata

Németországnak erkölcsi felelőssége van Ukrajna jövőjéért, ezért köteles fegyvereket eladni Kijevnek, hogy az ország meg tudja védeni magát az állítólagos orosz agresszióval szemben

– közölte Ukrajna berlini nagykövete.

Andrej Melnik, Ukrajna németországi nagykövete a Funke médiacsoportnak adott, hétfőn megjelent interjúban elmondta: “felszólítjuk a [német] kormányt, hogy hagyjon fel jelenlegi álláspontjával, amely erkölcsi szempontból teljesen felesleges, és sürgősen biztosítsa Ukrajnának a szükséges védelmi fegyvereket. Jogunk van az önvédelemhez”.

Berlin jelenleg nem szállít fegyvereket olyan országokba, ahol katonai konfliktusok vannak. A kelet-európai országban a 2014-es Majdan óta véres harcok dúlnak, amelynek során erőszakos utcai tüntetésekkel megbuktatták a kormányt, és az utóbbi hónapokban a Donbassz térségében is kiújultak az összecsapások.

Melnik szerint az, hogy

a kormány megtagadja a fegyverszállítást, “nagy elégedetlenséget okoz az ukrán társadalomban, és komoly következményekkel járhat a kétoldalú kapcsolatokra nézve”.

A nagykövet szerint Németország ugyanolyan felelősséggel tartozik Ukrajnának, mint Izraelnek a második világháborúban elkövetett tettei miatt, és sürgette Berlint, hogy “aktívabban dolgozzon” Kijev azon reményein, hogy csatlakozhasson az EU-ba és a NATO-ba.

A német miniszteri kabinet azonban később reagált Melnik arra a kérésére, hogy Berlin fegyvereket szállítson Kijevnek. A kabinet közleményben tudatta, hogy a katonai erő alkalmazása nem fog segíteni az ukrajnai konfliktus megoldásában, és minden felet “politikai-diplomáciai” megoldás megtalálására szólított fel.

Az ukrán nagykövet nyilatkozatai a nyugati vezetők azon aggodalmainak közepette hangzottak el, amely szerint Moszkva teljes körű inváziót tervezhet Ukrajna ellen. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azonban többször is visszautasította az állításokat, “alaptalannak” és a “hisztériakeltésnek” minősítve azokat.

A múlt hónap végén Berlin új külügyminisztere, Annalena Baerbock a DPA német hírügynökségnek azt mondta, hogy “a további katonai eszkaláció nem fog nagyobb biztonságot nyújtani Ukrajnának”, amikor arról kérdezték, hogy az ország tervezi-e nagy mennyiségű fegyver eladását a volt szovjet köztársaságnak.

 Decemberben a Bild című német bulvárlap azt állította, hogy Angela Merkel volt kancellár a NATO-n belül az ország vétójogát használta fel arra, hogy megakadályozza az Egyesült Államok vezette katonai blokkot abban, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A jelentés nem sokkal azután jelent meg, hogy Melnik azt mondta, hogy Kijevnek nem szabad arra számítania, hogy Németország új vezetője, Olaf Scholz alatt is kap majd fegyvereket Berlintől.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató