2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Márki-Zay szerint hiba volt kiírni azt a népszavazást, amivel eltörölték a vizitdíjat

2008-ban hatalmas többséggel szavazták le a magyarok a fizetős egészségügyet.

Gyurcsány Ferenc korábbi érvelése a vizitdíjról szinte szóról szóra megegyezik azzal, amit manapság Márki-Zay Péter mond. Most Márki-Zay Péter újabb megszólalása került elő, amelyben a vizitdíj és a kórházi napidíj bevetetését támogatja. Ezen a Facebook-videón azt mondja, hogy a 2008-as, Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazást – ahol hatalmas többséggel leszavazták a magyarok a fizetős egészségügyet – ki sem lehetett volna írni, mert a költségvetést érintette (ez nem igaz, hiszen csak a költségvetési bevételek elköltéséről nem lehet népszavazást kiírni).

Márki-Zay több alkalommal tett olyan kijelentéseket, amelyekből az derül ki, hogy érzéketlen az emberek mindennapi problémái iránt.

Ha Márki-Zay Péteren múlna, megint lenne vizitdíj és tandíj.

Ugyanis a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy 2019-es Facebook-videójában bírálta a 2008-as, Fidesz által kezdeményezett népszavazást, amelyen a magyarok úgy döntöttek, hogy nem kérnek a fizetős egészségügyből. „Emlékeznek még arra, amikor a Gyurcsány-kormány megbuktatásában az egyik jelentős lépés a Fidesz részéről, az egy (...) adózási kérdésben kiírt népszavazás volt, amit az akkori Alkotmánybíróság (AB) átengedett egészen furcsa és meglepő módon. Ugye ilyet kultúrországokban nem lehet" – fogalmazott Gyurcsány jelöltje a legutóbbi európai parlamenti választás napján.

Az alkotmányos referendum

„Furcsának és meglepőnek" is nevezte az AB döntését, arra hivatkozva, hogy a költségvetés tárgykörében nem lehet népszavazást tartani. Márki-Zay azonban most sem mondott igazat:

a 2008-as referendum semmilyen szempontból nem ütközött az Alkotmánnyal.

Hiszen ahogyan az Alkotmánybíróság kifejtette indoklásában, csak a költségvetési kiadásokról nem lehet népszavazás útján dönteni, márpedig a vizitdíj és a többi tétel nem ebbe a kategóriába tartozott. Ugyanis új adónemek kivetéséről volt szó, nem pedig már meglévő bevételek elköltéséről.

 

(Origo - Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató