2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Moszatzáport zúdítottak tüntetők egy francia képviselőre - Videó

A Covid-igazolvány ellen tüntetők egy csoportja hínárral dobált meg egy francia képviselőt, írja a BBC. Stéphane Clareux-t saját háza előtt érte a támadás, a francia tengerentúli területekhez tartozó Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton.



A képviselő kiment a háza előtt felsorakozott tüntetőkhöz, hogy párbeszédet kezdeményezzen velük, mire azok elkezdték őt egy autóval odaszállított tengeri moszattal és más tárgyakkal dobálni. A képviselő kövezéshez hasonlította a támadást, és azt mondta, büntetőeljárást kezdeményez az elkövetők ellen.

Az eset néhány nappal azelőtt történt, hogy a kanadai Új-Fundland közelében lévő tengerentúli területeken is bevezetnék az egészségügyi igazolványt. A Franciaország európai közigazgatási területein már nyáron bevezetett, majd fokozatosan kiterjesztett intézkedés értelmében csak oltási igazolással vagy negatív teszteredménnyel lehet bejutni több nyilvános helyszínre. Az igazolvány bevezetése elleni tüntetésre nagyjából ötszázan gyűltek össze a szigeteken, ahol rohamosan növekszik a fertőzöttek száma.

Annick Girandin francia tengerentúli miniszter „sokkolónak” nevezte és elítélte a támadást, amiről a fenti videófelvételt is megosztotta a Twitterén. Csatlakozott hozzá Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint „tűrhetetlen” az incidens, ami kormánypártjának tagját érte, és hétfői beszédében arra is kitért, hogy egyre több erőszakos cselekményt követnek el választott tisztviselők ellen. Az elmúlt hetekben több helyi tisztségviselőt is megtámadtak Franciaországban, míg néhány parlamenti képviselőt halálosan megfenyegettek azért, mert támogatják az oltási igazolvány bevezetését.

Az utóbbi időben pattanásig feszült a helyzet a francia kormány és a Covid-rendelkezéseket ellenzők között. Előző héten Macron illette szokatlanul kemény szavakkal az oltatlanokat, majd hétvégén nagyjából 100 000 embert mozgattak meg a járványügyi korlátozások elleni tüntetések országszerte. Macron azonban egyelőre nem tágít tervétől, hogy minél jobban kiszúrjon az oltatlanokkal, és január közepére tervezi az új Covid-igazolvány bevezetését, ami már kizárólag oltáshoz kötné a bejutást bizonyos közterületekre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató