2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hosszú Katinka visszavonul

Az Index információi szerint az idei lesz az utolsó VB-je és EB-je Hosszú Katinkának. A hírportál úgy tudja, a  háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő az idei fukuokai világ- és a római Európa-bajnokságot még végigcsinálja – legalábbis így tervezi –, aztán elbúcsúzik.

Hosszú Katinka idén tölti a 33. éltévét, ahol már kevesen úsznak versenyszerűen, ő sem sokáig, ha minden igaz, idén befejezi. Az Index úgy tudja, a májusi fukuokai világ- és az augusztusi római Európa-bajnokságon még vízbe ugrik, aztán végleg befejezi. A Magyar Úszó Szövetség is csak annyit árult el a hírrel kapcsolatban, hogy Katinka hamarosan nagy bejelentésre készül.

Az úszónő csaknem két évtizedes élvonalbeli pályafutása a 2003-as rövid pályás felnőtt bajnokság megnyerésével indult be 400 méter vegyesen, alig 14 éves korában. Korosztályos Európa-bajnoki címek után a nagy áttörést a 2009-es római világbajnokság jelentette, ahol megnyerte a 400 vegyest, és bronzérmet szerzett 200 vegyesen és pillangón. A balsikerű londoni olimpiát követő őszön, immár Shane Tusup – későbbi férje – szakmai irányításával vett lendületet karrierje. Sorra nyerte meg a rövid pályás világkupa-sorozatokat, halmozta a vb- és Eb-aranyakat, a riói olimpián pedig három arany- és egy ezüsttel felért pályafutása csúcsára. A 2017-es budapesti, majd a 2019-es kvangdzsui vb-n még behúzta a két vegyest – utóbbin már Petrov Árpád volt az edzője –, de a tokiói olimpia már nem jött össze.

 

(Index - Pestisrácok)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató