2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Pekarová nem áll le: "Orbán támogatta az emberek közé lövést"

A Lidové noviny online kiadásában megjelent cikk szerint a cseh Képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová miután kifejezte a magyaroknak címzett kívánságát, miszerint a választásokon szabaduljanak meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, a kritizálásban tovább ment.

Most arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán a kazah elnöknek nyilvánított szolidaritásával gyakorlatilag támogatta az emberek közé lövést.

A magyar miniszterelnököt Jan Lipavsky (cseh külügyminiszter) is támadta, aki hétfőn a Twitteren azt írta, hogy „egy olyan elnöknek nincs szüksége a szolidaritásra, aki figyelmeztetés nélkül a demonstrálók közé lövet”. A külügyminiszter ezzel „Orbán Viktor lépéseire reagált”. A magyar kormányfő hétfőn a külügyminiszterén keresztül szolidaritását fejezte ki Tokajev kazahsztáni elnöknek az országban tartó tiltakozásokkal összefüggésben, amit a kazah rezsim erőszakkal elnyom.

A jelenlegi cseh kormánykoalíció politikusaitól eltérően, ellentétes véleményen van Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője, aki a Twitteren közölte, hogy a Cseh Köztársaság állampolgáraként bocsánatot kér Orbán Viktortól bizonyos cseh politikusok kijelentéseiért. Pekarová Adamová kijelentéseit már korábban elítélte több politikus is, közöttük Václav Klaus volt cseh államfő, Radek Vondrácek, a Képviselőház egykori elnöke és Jan Zahradil EP-képviselő is.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató