2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

300%-kal drágul Svédországban az áram, ami miatt most "rendkívüli" intézkedéseket vezet be a skandináv állam

A svéd kormány azt tervezi, hogy kifizeti a lakosok áramszámláit, nehogy gond legyen - írja az Rt.com.

"A svéd kormány mintegy 670 millió dollárt különít el a háztartások kompenzálására az egekbe szökő áramárak miatt"

- közölte Mikkel Damberg pénzügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón.

"Ez egy kivételes intézkedés egy kivételes helyzetben, szokatlan, hogy támogatással avatkozzunk be, amikor az árak ingadoznak a piacokon" - jelentette ki Damberg az SVT televíziónak adott interjúban.

Svédország legnépesebb déli régióiban egy átlagos lakás villanyszámlája decemberben 266 százalékkal ugrott meg - az ország energiapiaci szabályozó hatóságának adatai alapján.

"Nem számítottunk ezekre az árszintekre és most nagyon keményen ütnek"

- jelentette ki Damberg, hozzátéve, hogy a kormány "hatalmas összeget" fog elkülöníteni az emberek megnövekedett kiadásainak kompenzálására.

Svédország mintegy 6 milliárd svéd koronát (nagyjából 670 millió dollárt) tervez költeni az áremelkedés által leginkább érintett háztartások megsegítésére.

A bejelentett adatok szerint a téli hónapokban összesen 1,8 millió háztartás kap fejenként mintegy 220 dollár összegű kompenzációt.

Az országban a hideg időjárás és a megnövekedett kereslet, valamint az általános európai gázáremelkedés miatt is gyorsan emelkednek a villamosenergia-árak.

Helyi jelentések szerint a svédek különböző eszközökkel próbálják csökkenteni áramfogyasztásukat - a radiátorok kikapcsolásától kezdve az alternatív fűtési módok használatáig, sőt egyesek állítólag még bankhitelt is felvesznek, hogy kifizethessék villanyszámláikat.

Svédország nem az első uniós ország, amely kompenzálja a lakosokat a magas villamosenergia-árak miatt. Norvégia a múlt hónapban vezetett be hasonló intézkedést, Olaszország pedig szeptemberben tette ugyanezt.

Forrás: Rt.com nyomán Vilaghelyzete

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató