2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jobbik: Szijjártó valljon színt!

A gyurcsányista párt szerint az a kérdés, hogy Magyarország külpolitikája Oroszország érdekei vagy az EU érdekei szerint alakul majd.



Szijjártó Péter valljon színt, hogy Oroszország érdekei szerint szeretné-e alakítani Magyarország külpolitikáját, vagy az európai civilizáció részeként, az EU és a NATO tagjaként képzeli el az országot – szólította fel a külgazdasági és külügyminisztert a Jobbik.

A párt EP-képviselője, . aki korábban a zsidó képviselőket listázta volna - csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tavaly december 15-én Oroszország két olyan dokumentumot küldött a NATO-nak és az Egyesült Államoknak,

amelyekben Európát különböző érdekszférákra osztja fel.

Oroszország a volt szocialista tagköztársaságokat, illetve a volt szocialista országokat, így Közép-Kelet-Európát is nyíltan az orosz érdekszférába sorolja – emlékeztetett Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy körülbelül ezzel egyidőben Szijjártó Péter Moszkvában járt, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől átvette a Barátságért kitüntetést. Az EP-képviselő szavai szerint ezt a kitüntetést azoknak adják,

akik elősegítik az „orosz-magyar kapcsolatokat, nyilvánvalóan orosz szempontból”.

A kampányidőszak közepén, februárban várhatóan Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök – hívta fel a figyelmet Gyöngyösi Márton. Ez több, mint egy szimbolikus gesztus, „úgy tűnik, hogy Oroszország irányába akarja Magyarországot kivezetni az Európai Unióból és a nyugati szövetségekből Orbán Viktor” – fogalmazott.

A politikus sajtótájékoztatója végén az ellenzéki pártok nevében ígéretet tett arra, hogy Magyarországot megtartják a nyugati szövetségi rendszeren belül, az EU és a NATO tagjaként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató