2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nekiment a LIBE Bizottság az új dán bevándorlási törvénynek

Keményen bírálták az új dán bevándorlási törvényt az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson.

A dán kormány olyan menekültügyi mechanizmust javasol, amelynek értelmében a Dániába érkező menedékkérőket egy, az uniós schengeni térségen kívüli partnerországba helyeznék át menedékkérelmük elbírálásáig – jelentette ki Mattias Tesfaye dán bevándorlásügyi miniszter csütörtökön, az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén.

A dán szociáldemokrata kormány etióp gyökerű minisztere bizottsági meghallgatásra érkezett a brüsszeli uniós testülethez.

Az EP képviselői számon akarták kérni a dán kormányon az országban tartózkodó több szíriai állampolgár tartózkodási engedélyének megvonását. Bevezető beszédében Tesfaye kiemelte: a jelenlegi európai uniós menekültügyi rendszer megbukott, mivel nem képes a háború és üldöztetés elől menekülők biztonságát garantálni. Kifejtette: a dán megközelítés lényege az, hogy eltörölje mindazon  tényezőket, amelyek az embercsempészeket ösztönzik és hogy – mint fogalmazott – „biztosítsa, ne a bűnözök irányítsanak ebben a kérdésben az Unió területén, hanem maga az Európai Unió”.

Tesfaye hangsúlyozta, hogy erős és egyenlő feltételeken alapuló megállapodásokat kell kötni harmadik országokkal, hogy a menekültkérelmeket Dánián kívül lehessen elbírálni. „Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet Dániába irányuló menekültkérvényt beadni, hanem csak azt, hogy az eljárás megváltozik. Továbbá javaslatunk nem megy szembe az Európai Bizottság menekültügyi paktumra vonatkozó előterjesztésével” – tette hozzá.  

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben az adott országban javul a helyzet, a menekülteknek vissza kell térniük hazájukba.

Tesfaye kitért arra is, hogy a dán kormány feladata elsősorban a dán társadalom kohéziójának erősítése és a lakosság biztonságának garantálása. Hangsúlyozta: fontos a migránsok társadalmi integrációja, de az is fontos, hogy ha valaki Dániába érkezik, az kivegye részét a dán társadalom munkájából.

A miniszter arra is rámutatott, hogy a menekültügyi kérdésekben nem szabad az Európai Uniót nyugatra vagy keletre bontani, „inkább figyelemmel és kíváncsisággal kell fordulni valamennyi tagállam véleménye felé”.  

Az EP több baloldali képviselője kritikával illette a dán kormány javaslatát

Cyrus Engerer máltai szocialista képviselő szerint „egyáltalán nem mutat demokratikus irányba” az, amit a miniszter felvázolt. Mint mondta, Dánia „képes arra, hogy emberi lényeket küldjön vissza Szíriába ahol továbbra is háborús helyzet van, miközben ezek a menekültek egy másik nyugati országba távoznak, belső migrációt generálva ezzel”.

Sophie in 't Veld liberális holland képviselő azt állította, hogy a javaslat egyáltalán nem felel meg az európai értékeknek.

„Garantálni kell a dán társadalom biztonságát? Mégis, milyen veszélyről van szó, ami egy ilyen prosperáló államot, mint Dánia, fenyegetne?” – tette hozzá. Véleménye szerint a dán kormány „a szélsőjobboldal igényeit akarja kiszolgálni, amely már a sarkában van”. Malin Björk az Egységes Európai Baloldal svéd képviselőnője arra szólította fel a dán minisztert, hogy tartson ki a demokratikus értékek mellett, és ne csatlakozzék „a visegrádi klubhoz”.

Peter Kofod a jobboldali Identitás és Demokrácia dán EP- képviselője „nagyszerűnek” nevezte, hogy a dán kormány osztja azt a nézetet, mely szerint a fizikai határakadályok létrehozása része lehet a migrációs kérdés megoldásának. „A koppenhágai vezetés azt is elismerte, hogy az az út visz előre, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke alapozott meg a 2015-ös migránsválság kapcsán” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató