2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

USA Today: Félreértik a pedofíliát

Az újság a Twitteren népszerűsíteni kívánta egyik cikkét, melyben pszichológusok véleményére hivatkozva bizonygatja, hogy a társadalom téved a pedofilokkal kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb példányszámú amerikai lap kedden közölte azt a tweetet amely a „Miben téved a közvélemény a pedofíliával kapcsolatban” című írást igyekezett propagálni – az USA Today a vitát hamar törölte, miután az nagy felháborodást keltett az olvasók körében. Az ügy folyományaként pedig az eredeti cikk címét is megváltoztatták. 

„A pedofil olyan felnőtt, aki szexuálisan vonzódik a gyerekekhez, de nem minden pedofil bántalmaz gyerekeket, és vannak emberek, akik bár szexuálisan bántalmaznak gyerekeket, mégsem pedofilok” – írja az újság. A cikkükben azt is olvashatjuk, hogy

a pedofília mint kifejezés vonzalmat ír le, nem cselekvést, ami számos félreértést szül”.

Többek között ezért is van, hogy „a közvélemény többsége szerint a pedofília egyet jelent a gyerekek szexuális zaklatásával”, ami a cikk szerint hamis állítás. Az általuk idézett tudósok szerint „a pedofília mint irányultság már az anyaméhben kialakul”.

„A kanadai igazságügyi pszichológus, Michael Seto szavait idézve írják, hogy mára számos vizsgálat támasztotta alá, hogy a mentális betegség veleszületett és nem választott. Befolyásolhatják genetikai tényezők vagy kora gyermekkori fejsérülések. A lényeg ugyanakkor mindenképpen azon van, hogy a pedofíliában szenvedő személy mennyire tudja kontrollálni érzelmeit és ezzel megakadályozni a bántalmazást. Így mindenképpen felelősek cselekedeteikért” – olvasható a cikkben.

Az írás végén olvasható, hogy „egyre nagyobb a tudományos támogatása az olyan nézeteknek, mint amilyeneket Allyn Walker, a virginiai Old Dominion Egyetem professzora vall”.

Hazánkban a vasárnap.hu számolt be arról, hogy a professzor az Amerikában egyre népszerűbb MAP (Minor Attracted Persons, azaz fiatalkorúakhoz vonzódó személyek) kifejezést használva védelmébe vette az „önmegtartoztatást gyakorló pedofil személyeket”. A témáról könyvet írt, melynek címe  „A Long, Dark Shadow (Egy hosszú, sötét árnyék)” és a „Minor-attracted people and their pursuit of dignity (A kiskorúakhoz vonzódó emberek méltóságra való törekvése)” alcímet viseli. A könyv nagy visszhangot váltott ki, az egyetem pedig még tavaly novemberben bejelentette Allyn Walker lemondását.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató