2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az ügyészség javasolja, hogy szombat reggel vegyék őrizetbe Djokovicsot

A világelső szerb teniszező Novak Djokovics az éjszakát még biztosan Ausztráliában tölti – jelentette ki az ausztrál bíróság. Helyi idő szerint péntek este ismét visszavonták Djokovics vízumát, ez nemcsak azt jelenti, hogy kitoloncolhatják Ausztráliából, hanem három évre ki is tilthatják az országból.

A világelső szerb teniszező ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen, a folyamat lezárultáig pedig biztosan Ausztráliában marad. A bevándorlásügyi hatóság helyi idő szerint szombat reggel tervezi meghallgatni a 20-szoros Grand Slam-torna-győztest.

Stephen Lloyd államügyész jóváhagyta, hogy késleltessék Djokovics kitoloncolását, ugyanakkor azt javasolta, hogy

szombat reggel 8-kor vegyék őrizetbe a szerbet, de a saját ügyvédei irodáját látogathassa az Ausztrál Határőrség felügyeletével.

Helyi idő szerint este 6 óra körül érkezett a hír, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovics ausztráliai vízumát. Hawke azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben

– jelentette ki a miniszter.

Az Australian Open főtáblájáról addig nem húzzák ki Djokovics nevét, amíg biztossá nem válik, hogy nem tud elindulni a versenyen. Jelen állás szerint marad az első kiemelt, ám ha kiutasítják az országból, akkor a BBC szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az ötödik helyen rangsorolt orosz Andrej Rubljov veheti át a helyét az ágrajzon. 

Helyi idő szerint pénteken 20.45-kor a bíróság meghallgatta Nicholas Woodot, Djokovics egyik ügyvédjét. Wood szerint minden perc számít, mivel kliense hétfőn már játszana a tornán. 

Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna

– jelentette ki Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzónak nevezte a határozatot.

DJOKOVICS ÜGYVÉDJE SZERINT AZÉRT VONTÁK MEG KLIENSE VÍZUMÁT, MERT AZ AUSZTRÁL KORMÁNY SZERINT AZ OLTÁSELLENES HANGOKAT ERŐSÍTHETI FEL.

„Az ausztrálok sok áldozatot hoztak a járvány ideje alatt, és joggal várják el, hogy ezen erőfeszítések eredményét megvédjék”  – mondta az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison az ügyre reagálva.

A bírósági meghallgatás helyi idő szerint vasárnap reggel lesz. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovics szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató