2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kitiltotta az iskolákból az LMBTQ-témák oktatását a lengyel parlament

A lengyel parlament olyan törvényt fogadott el, amely lényegében megtiltja az LMBTQ-témák iskolai oktatását.

Január 13-án, csütörtökön délután fogadták el az oktatási reformot, miután egy nappal korábban a Szejm (a lengyel parlament alsóháza) megvitatta azt.



A Przemysław Czarnek oktatási miniszterről “Lex Czarneknek”, vagy “Czarnek-törvénynek” elnevezett jogszabály hasonlatos azokhoz az “LMBT-propaganda” ellenes törvényekhez, amelyeket korábban hazánkban és Oroszországban fogadott el a parlament.

A törvény felhatalmazza a tanfelügyelőket arra, hogy

felülbíráljanak minden olyan tananyagot, amelyet külső csoportok, például jótékonysági szervezetek adnak az iskoláknak, valamint arra is, hogy elbocsássák azokat a tanárokat, akik ezt nem tartják be.


Czarnek azt mondta, hogy ez mindenre vonatkozik, ami “veszélyt jelent a gyermekek erkölcsére.” Az oktatási miniszternek korábban olyan kijelentése is volt, miszerint a homoszexuálisok “nem egyenlőek a normális emberekkel”.

Ez azt is jelenti, hogy az LMBTQ-topikokat is tartalmazó szexuális nevelés gyakorlatilag megszűnik létezni, és a régió homoszexuálisok jogait képviselő aktivisták úgy látják, hogy ez az LMBTQ-témák de facto betiltását jelenti.

Elkezdtek visítani a liberálisok

Rémy Bonny, a Forbidden Colours páneurópai érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatója a törvényt “az LMBTQ-közösség jogi bűnbakképzésének” nevezte.

“Az LMBTIQ-közösség ellen évek óta tartó retorikai kampány után a lengyel kormány hivatalosan is csatlakozott Oroszországhoz és Magyarországhoz, hogy a demokrácia és az emberi jogok lebontásának eszközeként jogilag bűnbakká tegye az LMBTIQ-közösséget” – mondta Bonny. “A gyermekek a következő áldozatai Lengyelország befogadás és demokrácia elleni háborújának“.

Az aktivista felszólította az Európai Unió tagjait, hogy tegyenek lépéseket a lengyelországi közösség megsegítésére. “Felszólítom az EU tagállamait, hogy a lehető legnagyobb diplomáciai nyomást gyakorolják a lengyel kormányra” – folytatta Bonny. “Az Európai Unióban egyetlen gyermeket sem szabad hagyni, hogy a kormánya megfélemlítsen“.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató