2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ezért kell a rezsicsökkentés: továbbra is a magyar földgáz a legolcsóbb

Márki-Zay Péter erre már aligha tud bármit mondani. 26 európai főváros összehasonlításában ugyanis Decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb. Vagyis a baloldal miniszterelnök-jelöltje által elhibázottnak nevezett rezsicsökkentésről két dolog bizonyosan elmondható: jó a magyar fogyasztóknak, viszont rémálom az energialobbi hazai képviselőinek.

2,83 eurócentes kilowattóránkénti árával a magyar földgáz bizonyult a legolcsóbbnak decemberben 26 európai főváros összehasonlításában. A villamos energiáért pedig a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették, 10,46 eurócentet kilowattóránként – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából.

Koppenhágában volt a legdrágább az áramszolgáltatás, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh, ami a budapestinek 3,8-szorosa. De bécsi szomszédaink is a mi árunk duplájáért jutottak a villamos energiához, 29,29 eurócent/kWh-ért. A földgáz egységára a lista végén lévő Stockholmban több mint nyolcszor annyi volt, mint Budapesten: a svédek 23,45 eurócentet fizettek egy kWh-ért.

Kiemelendő, hogy a villamos energia és a földgáz terén is messze a legrosszabb helyzetbe került vásárlóerő-paritáson mérve Bukarest. Míg Budapest ezen a listán rendszerint a középmezőnyben van, most mindkét energiaszolgáltatásnál kiváló eredményt ért el: az áram rangsorában a negyedik legjobb, a földgáz esetében pedig a vezető helyen állt decemberben.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató