2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gulyás Gergely pert nyert az álhíreket terjesztő ellenzéki propagandaoldallal szemben

Az önkormányzati választások évében egészpályás baloldali álhírkampány indult a miniszterrel szemben: többek között azt hazudták róla, hogy bejelentette, hetven év felett eltörölné a nyugdíjat. A bírósági meghallgatás során a vádlottak beismerő vallomást tettek, így rágalmazásért ítélték el őket, amivel szemben nem fellebbeztek – írja a mandiner.hu.

A szóban forgó két portál az Amerikai Egyesült Államokban van regisztrálva, amerikai szervereket használ és olyan cikkeket jelentettek meg, amik szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között azt nyilatkozta, hogy „a nyugdíjasok az évek alatt rendkívül meggazdagodtak a rengeteg félre tett pénzből, amit a kormánynak köszönhetnek, hiszen a nyugdíjat a kormány adja nekik (…), a magánvagyonuk átlagosan 12 millió forint, csak el van rejtve a párnacihába, meg a kolbászok közé a spejz ajtaja mögött. Kérném, hogy minden nyugdíjas legalább egy millió forinttal segítsen bele az államadósságba, mert tönkre megy az ország, ha nem lesz valami kitalálva!” Egy nappal később, ugyancsak ezen a portálon jelent meg a „Gulyás Gergely: 70 év felett eltörölném a nyugdíjat, mert nincs szükség rá. A felhalmozott vagyonukból vígan elélnek a hazai nyugdíjasaink, hiszen…” című írás, amely szerint a miniszter a következő nyilatkozatot tette:

A 70. évet betöltött nyugdíjasok, akik 70 év leforgása alatt, 50-150 millió forintnyi vagyont halmoztak fel. Véleményem szerint, akik ekkora vagyonnal rendelkeznek, jogtalanul veszik fel havonta a járandóságukat, ezzel elveszik a valóban rászoruló kisebbségiektől a kibővített családi pótlékot, és egyéb juttatásokat. Felszólítom a hetvenedik életévüket betöltött nyugdíjasokat, hogy egy lemondó nyilatkozattal mondjanak le a nyugdíjról, ezzel felszabadítva a költségvetést. Azt gondolom, hogy a nyugdíjasok nagyon jól élnek, dúskálnak a pénzben, csak ezt nagyon jól leplezik, nem akarják, hogy bárki kölcsön kérjen tőlük, sógor, komámasszony vagy szomszéd.

 

2019. november 6-án már a Hírzóna24.com-on jelent meg egy cikk, amelynek címe a következő volt: „Gulyás: Heteken belül utolérjük Németország színvonalát, mivel bevezetjük a nyugdíj csökkentést”. A cikk állítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy „az elszabadult nyugdíjak miatt nem tud eredményeket felmutatni a kormány, de ennek heteken belül vége, és rendkívüli eredményeket fogunk elérni így. Heteken belül utolérjük a német gazdaság ütemét, ugyanis bevezetjük a nyugdíjak optimalizálását, ugyanis aránytalanul sok pénzt fizet ki az állam a magyar nyugdíjasoknak, és mondhatni kong az államkincstár ezen okokból. A legtöbb nyugdíjas a félretett pénzéből vígan elélhet élete végéig nem is akármilyen életszínvonalon”, ezért a legtöbb idős embert nem fogja különösebben megérinteni a nyugdíjcsökkentés, amely először 18 százalékos csökkentéssel indul, majd egy újabb tizennyolc, és végül 14 százalékkal zárul.

Csakhogy a tárcavezető ilyen tartalmú nyilatkozatokat soha nem tett, egyértelmű álhírterjesztésről, rossz színben való feltüntetésről volt szó, épp ezért feljelentést tett 2019. decemberében.

Minap került sor az ügyek érdemi, összevont tárgyalására a Békéscsabai Járásbíróságon, amelyen a két vádlott távmeghallgatás útján vett részt. A vádlottak beismerő vallomást tettek, ezért az irányadó büntetőeljárási szabályok szerint lehetségessé vált, hogy a bíróság bizonyítási eljárás nélkül érdemi határozatot hozzon. A vádlottakat rágalmazásért elítélte a bíróság. Egyikükre 300 ezer forintos pénzbüntetést, míg a másikra 150 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a bíró. A bíróság mind a két személy részére részletfizetést engedélyezett. A Mandiner úgy értesült, a vádlottak az ítéleteket tudomásul vették, fellebbezést pedig nem nyújtottak be ellene.

Forrás: PS

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató