2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Volt ukrán kormányfő: "Putyin “megenné Zelenszkijt reggelire” a tárgyalásokon"

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kerülnie kellene a közvetlen tárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal – tanácsolta Ukrajna volt miniszterelnöke a két állam közötti feszültség kiéleződése közepette.

Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő a Kijevi Biztonsági Fórumon közölte ezt, amelyet a Nyitott Ukrajna elnevezésű YouTube-csatorna közvetített szerdán. Jacenyuk azt mondta, hogy “Oroszország elrettentésének legjobb módja az, ha erősek maradunk és egységesek vagyunk, mind belföldön, mind nemzetközi szinten”.

“Nem bírálom Zelenszkijt, de azt tanácsolnám neki, hogy ne folytasson külön tárgyalásokat Putyinnal” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán elnök “csak akkor tárgyalhat Putyinnal, ha szövetségeseink – az USA és az EU – is jelen vannak”.

Ellenkező esetben Jatsenyuk arra figyelmeztetett, hogy

ha Zelenszkij szemtől szemben tárgyal Putyinnal, az orosz államfő “megeszi őt reggelire”.

Az ukrán politikus azt is “ostobaságnak” minősítette, hogy a Nyugat biztonsági garanciákat tart fenn Oroszországgal, amely helyett kemény szankciókat sürgetett az ország és vezetője ellen.

Jacsenyuk ragaszkodott ahhoz is, hogy Kijevnek halált okozó védelmi fegyvereket kell kapnia, “hogy elrettentse és megállítsa” Moszkvát.
A volt ukrán miniszterelnök kijelentései a két kelet-európai állam közötti ellenségeskedés fokozódása közepette hangzottak el. Szerdán orosz diplomaták és a NATO képviselői Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák az európai kontinens biztonsági aggályait, amelynek fókuszában Kijev volt.

Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette katonai blokk főtitkára világossá tette, hogy a NATO nem hajlandó kompromisszumot kötni az általa alapvetőnek tartott értékek tekintetében annak érdekében, hogy eleget tegyen Oroszország követeléseinek.

 Múlt hónapban Moszkva írásbeli biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy Ukrajnát nem veszik fel a katonai blokk tagjává. A NATO-vezetője szerint “csak Ukrajna és 30 szövetségese dönthet arról, hogy Ukrajna mikor válik taggá … Oroszországnak nincs vétójoga”.

Az orosz-ukrán határon az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató