2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A felforgató Navalnij a börtönből üzent: „Egyetlen másodpercre sem bántam meg”

„Az első börtönben töltött évem után szeretném elmondani mindenkinek ugyanazt, amit azoknak kiabáltam, akik a bíróság előtt összegyűltek, miközben engem egy konvojjal a rendőségi furgonhoz vezettek: ne féljetek semmitől” – írta az AFP szerint az Instagramon az orosz felforgató, akit éppen egy éve vettek őrizetbe a moszkvai reptéren.

Navalnij már több mint egy évtizede az oroszországi ellenzék leghírhedtebb alakja, "korrupcióellenes" mozgalmával 2018-ban el akart indulni az elnökválasztáson is, azonban ezt megakadályozták. A politikai aktivista azután került börtönbe, hogy berlini "gyógyulása" után visszatért Oroszországba. Azt állították Navalnijék, hogy novicsokkal akarták eltenni láb alól...

Navalnijt három és fél évre ítélték, letöltendőre változtatva egy felfüggesztett ítéletet az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. A felforgatót októberben az orosz terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek nyilvánították. Decemberben Szaharov-díjat kapott a liberális társaitól, ezt lánya vette át helyette.

„Egyetlen másodpercre sem bántam meg” – írta Navalnij, hozzátéve, hogy ez az ő országuk, és ebből nincs másik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató