2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Először indul magyar snowboardos téli olimpián

„Először lesz magyar snowboardos a téli olimpián. Sporttörténelmi kvótát szerzett a 17 éves Kozuback Kamilla a snowboard kvalifikációs világkupa-sorozat utolsó állomásán. Mindösszesen öt verseny alatt gyűjtötte össze úgy a pontjait, hogy megszerezze Magyarország első kvótáját az olimpiára. A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette, a svájci Laaxban elért pontokkal, az összesített számításban, félcsőben kijutott a világranglista legjobbjaival Pekingbe, a 2022. február 4-én kezdődő XXIV. téli olimpiai játékokra. A 2004-ben született sportoló gyerekkora óta snowboardozik, 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni. Kanadai, amerikai versenyeken kezdte, majd két éve, 2020 januárban, 16 évesen a junior téli olimpián Slopestyleban a 14., félcsőben 9., Big Airben 8. helyen végzett” – jelentette be a hírt a Magyar Snowboard Szövetség a Facebookon.

Gyerekkorában sok más sportot is kipróbált, tornázott, gyorskorcsolyázott, majd kipróbálta az ír néptáncot és a műugrást is, öt évig versenyszerűen úszott és az atletizált is a snowboard mellett. Négyévesen kezdett síelni, majd kilencévesen talált rá a snowboardozásra:

„Anyukám boardozott és mivel imádom őt, és felnézek rá, azt akartam én is csinálni, amit ő. Tőle kaptam meg az első deszkámat, és ő tanított meg rengeteg mindenre. Elég hamar rájöttem, hogy menyire élvezem ezt a sportot, ráadásul elég jól is ment. Mire tíz lettem, már kipróbáltam magam parkban, és a következő évben versenyen is indultam otthon Calgaryban. 16 évesen bekerültem a kanadai csapatba, és innentől már egyértelmű volt, hogy maradok ennél a sportnál” – nyilatkozta az Eurosportnak.

A félig magyar-félig kanadai származású versenyző saját maga kérelmezte, hogy magyar színekben indulhasson felnőtt korcsoportban a nemzetközi versenyeken. Az Eurosportnak azt mesélte, hogy azért is fontos, hogy magyar színekben versenyezhessen, mert így szeretné kifejezni a szeretet az ország és főleg magyar nagyszülei felé, akiknél a nyarakat töltötte.

A 2021-es év utolsó versenyén Calgaryban, a versenyzők mínusz 27 fokban és jeges szélben ugrottak, ezen a versenyen nyerte el a Toyota Women's Best Trick Prize-t, a kvalifikáció legszebb korlát trükkjének járó elismerést.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató