2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Februárban közös hadgyakorlatot tart Oroszország és Fehéroroszország

Közös hadgyakorlatot rendez februárban Oroszország és Fehéroroszország - közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn. A Szövetségi Eltökéltség - 2022 fedőnevű manőverek pontos időpontját még nem határozták meg, de minden más részletét már egyeztették az orosz féllel - mondta el Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter.



Lukasenka szerint a hadgyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett kell tartani, a Fehéroroszországgal szemben álló, általa nem pontosított nyugati és déli erőkre való tekintettel. Fehéroroszország nyugati szomszédai a NATO-hoz tartozó balti államok, délen pedig az ország Ukrajnával határos.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy decemberben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam nyugati határainál és déli szárnyán rendezendő, előre nem tervezett hadgyakorlat megrendezéséről. Lukasenka elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a fehérorosz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a fehérorosz határ túloldalán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató