2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

FeGyőr: Orbánék háborút akarnak kirobbantani a szomszédban

Külpolitikával foglalkozik legújabb Facebook-bejegyzésében a hazaáruló bukott elnöke.

Ezt sikerült összehoznia:

„»Zseniális« külpolitikai vezetésünk az elmúlt hetekben szétverte a kapcsolatokat az új német kormánnyal, legitimálta a kazahsztáni tüntetők erőszakos szétverését, meggyilkolását, és immár a Nyugat-Balkán stabilitását is veszélyezteti.

Bosznia-Hercegovina a balkáni-háború legnagyobb politikai és biztonsági válságával néz szembe. Kormányunk pedig teljes mellszélességgel azt a Milorad Dodikot támogatja, aki a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjeként szét akarja robbantani Bosznia-Hercegovinát. Az autonóm Szerb Köztársaság regionális parlamentje 2021. december 10-én megszavazott egy határozatot, amellyel megkezdte az országtól való elszakadását, ugyanis kivonul a boszniai fegyveres erőkből, az igazságszolgáltatásból és az adórendszerből. Ezzel aláássa a daytoni békemegállapodásban lefektetett alapelveket, és ismét katalizálhatja az etnikai csoportok és a regionális hatalmak közötti konfliktust.

»Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen, erre pedig a legkézenfekvőbb garanciát az európai integráció jelenti«. Ezt Szijjártó Péter nyilatkozta tavaly februárban. Egyetértek: nemzeti érdek, hogy az ország szomszédságában stabilitás legyen. Még sokan emlékezhetnek arra, amikor Magyarország déli határaitól néhány kilométerre forró háború dúlt. Arra is emlékeznünk kell, hogy az első nagy menekülthullám a boszniai háború idején indult meg Magyarország irányába, és akkor a szerbiai magyar nemzetiségű lakosság is menekülni kényszerült. Ezért érthetetlen, hogy Szijjártó az államkasszából miért támogatja százmillió euróval a háború népírtásait relativizáló, Bosznia és Hercegovina destabilizálására törekvő szerb szeparatistákat.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató