2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Páncéltörő rakétákat vittek a britek Ukrajnába

Az Egyesült Királyság szerint Ukrajnának joga van megvédeni magát egy esetleges orosz invázióval szemben.

Miután az amerikai hírszerzés közölte, Oroszország provokációkra készülhet az ukrajnai invázió igazolására, a britek segítségnyújtásként rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákat küldtek Ukrajnába – számolt be róla a BBC.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a fegyver önvédelmi célokat szolgál. Emellett egy kisebb csapat is az országba érkezik, hogy segítsen kiképezni az ukránokat a használatára. Mint mondta, jogos és valós a félelem, hogy az oroszok a határ mentén állomásozó 100 ezer katonával Ukrajna inváziójára készülnek. Oroszország tagadja a vádakat, és provokációval vádolja a Nyugatot.

A BBC megjegyzi: 2015 óta több tucat brit katona tartózkodik Ukrajnában, hogy segítse a fegyveres erők kiképzését, az Egyesült Királyság pedig vállalta, hogy segít újjáépíteni az ukrán haditengerészetet. Wallace szerint a mostani extra lépésre az egyre növekedő fenyegetés miatt van szükség.

Az első adag fegyverszállítmány hétfőn indult útnak, és a német légtér kikerülésével szállították le.

 

A londoni ukrán nagykövet üdvözölte az Egyesült Királyság lépését, kiemelve, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy Ukrajna nem NATO-tag. Hangsúlyozta, az ország szeretne taggá válni, mert jelenleg egyedüliként néz szembe Európa legnagyobb fenyegetésével.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató