2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dömötör Csaba világosan elmagyarázta, miért nem áll ki vitázni Orbán Viktor

Egyelőre nem sok esély látszik arra, hogy Orbán Viktor kiálljon Márki-Zay Péterrel egy miniszterelnök-jelölti vitára – legalábbis ez derül ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának interjújából, amelyet a Hetek studiójának adott.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán és Márki-Zay között, Dömötör Csaba ezt válaszolta:

„Mindig megvan az esély, de az a fő kérdés, hogy milyen körülmények között tesszük fel ezt a kérdést, és az alapvető körülmény az, hogy Márki-Zay Péternek ebben az esetben nincs politikai-szervezeti hátországa.”

Dömötör Csaba szerint ugyanis a lényegi kérdés az, hogy „ki adja az ütemet a baloldalon”. Ez abból vezethető le egy demokráciában, hogy kinek lesz a választások után a legnagyobb frakciója az ellenzéki összefogáson belül. Mivel a nyílt színen zajlottak az egyeztetések a baloldalon, tudjuk, hogy a Demokratikus Koalíciónak lesz a legnagyobb frakciója, folytatta az okfejtést az államtitkár.

Ezután magyarázta el Dömötör Csaba, miért nem fog Orbán Viktor Gyurcsány Ferenccel se kiállni:

„Hogyha ellenzék és kormánypártok közötti vitákban gondolkozunk, akkor egy Gyurcsány Ferenccel folytatott vitának lehetne értelme abban az esetben, ha nem lenne tapasztalatunk arról, hogy ő egy vita során a csillagokat lehazudja az égről.”

Dömötör Csaba szerint a meghatározó kérdésekben egyébként a választók tudhatják, hogy a kormánypárt mit gondol a fontos kérdésekről, kormánypárti politikusok részt szoktak venni vitákon. Amúgy hallani olyan véleményeket, hogy az emberek nem szeretik, ha a politikusok vitatkoznak egymással, miért nem egyeznek meg inkább – mondta.

Márki-Zay Péter vasárnap vitára hívta Orbán Viktort. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, azt mondta, a kormányfő szerinte ki is fog állni ellene. Magyarországon legutóbb 2006-ban volt miniszterelnök-jelölti vita. Márki-Zay Péter szavaiból akkor nem volt egyértelmű, hogy Orbán miért pont most állna ki egy vitára, miközben 2010-ben és azóta sem volt semmi szüksége ilyesmire.

Márki-Zay kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a választóknak joguk van ahhoz, hogy ne hazugságokról szóljon a kampány, hanem tényekkel vitatkozzanak a jelöltek, ezért van szükség egy köztévében közvetített élő vitára. Márki-Zay azt is elmondta, hogy szerinte a fideszesek sem akarnak olyanra szavazni, aki nem ül le egy nyílt vitára, és hazugságokat terjeszt az ellenfeléről. Ha Orbán nem mer kiállni egy vitára, arra nem lesznek büszkék a fideszesek, azt szégyellni fogják – mondta a miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay az eddigi kommunikáció ellenére tehát hisz abban, hogy megvalósulhat a vita.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató