2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Európában először Ausztriában bevezetik a kötelező oltást

Európában először Ausztriában vezették be a kötelező oltást koronavírus ellen. Aki még nem oltatta be magát, március közepéig teheti meg ezt. A most elfogadott törvény csak kevés kivételt enged meg.

Az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt, a konzervatív-zöld koalíciós kormány által benyújtott javaslathoz megvolt az egyszerű többség. 137 képviselő szavazott igennel, 33 nemmel, írja a Der Spiegel.

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, a 14-17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásáról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók.

A törvény március közepéig határoz meg türelmi időt. Eddig az időpontig minden háztartást írásban kell tájékoztatni az előírásokról. Ezután kezdik csak el ellenőrizni az állampolgárok oltottságát, mondta Wolfgang Mückstein, a kormány zöldpárti egészségügyi minisztere.

Azok a 18 évesnél idősebbek, akik március közepe után sem lesznek beoltva, 600-tól 3600 euróig (kb. 1,2 millió forint) terjedő bírságot kaphatnak. A büntetés mértéke abban az esetben lesz magasabb, ha valaki a felszólítás ellenére sem megy el beoltatni magát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató