2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Február elsején megy Putyinhoz tárgyalni Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök egyebek mellett Paks 2-ről és az orosz vakcina magyar gyártásáról is egyeztet majd az orosz elnökkel.

Oroszországba látogat február 1-jén Orbán Viktor miniszterelnök – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a megbeszélés fő témája Paks 2 lesz, arról beszélnek majd, hogy halad az építkezés előkészítése. Szijjártó megjegyezte: szeretnék, ha a két új reaktor még ennek az évtizednek a végére megkezdhetné a működését.

Szijjártó szerint a magyar gázszállítási szerződés kiterjesztéséről – a szállított mennyiség megnöveléséről – is tárgyalni szeretnének.

Ugyancsak szóba kerül majd az orosz fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni vakcina, a Szputnyik V esetleges magyarországi gyártása. Szijjártó azt mondta a hírügynökségnek, hogy a nemzeti vakcinagyár építése folyamatban van, ősszel megkezdi a működését, a magyar kormány pedig szeretné, ha ezt a létesítményt is bevonnák gyártásba. „A Szputnyik V nagyon jól teljesített Magyarországon, majdnem egymillió embernek adták be, nagyon jók vele a tapasztalatok” – idézte a TASZSZ a minisztert.

Szijjártó szerint Orbán és Putyin találkozójának a két ország közös űrkutatási projektje is témája lesz, mivel „mi, magyarok is szeretnénk nemzeti kutatóűrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra ennek az évtizednek a közepén”.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök a tavalyi utolsó kormányinfón jelentette be: találkozót tervez az orosz elnökkel februárban. Legutóbb Putyin látogatott Magyarországra, 2019-ben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató