2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: A vírus elleni védekezésre legyünk büszkék

Sokféle változatát láttuk már a vírusnak, az omikron új kihívás. A szakemberek szerint szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik variáns. De az erő, amivel ránk tör, az gyengébb – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

Meg kellett változtatni néhány szabályt – ezek február 15-én lépnek hatályba. Ettől kezdve csak az a 18 éven felüli magyar minősül majd oltottnak, aki már megkapta a harmadik vakcinát is. Aki nincs beoltva, az nem minősül védettnek – mondta a kormányfő. A karanténszabályokat is megváltoztatták. A karanténkötelezettség 7 napra csökkent 10-ről. De ha valaki 5 nap után negatív tesztet tud bemutatni, annak a 7 napot nem kell megvárni.

Az országot honvédségi oltóbuszok járják, 16 megyében 136 településen fordultak meg, és 32 ezer embert ezzel a módszerrel is sikerült beoltani a miniszterelnök szerint.


Kövesd velünk a miniszterelnök nyilatkozatát percről percre.

 

 

Itt a vége

A járványról, a baloldalról, az egészségügyről és a migrációról beszélt Orbán Viktor.

Brüsszel arra ad pénzt, hogy hozzunk be migránsokat, de a kerítésre nem

2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök, katonák a határon, 2021-ben már 121 ezret. Néha Orbán is megfordul a déli határnál, és azt gondolja, a magyarok nincsenek tisztában azzal, hogy milyen munkát végeznek a rendőrök és katonák a határon.

Az állandó készenlét viseli meg őket a legjobban. Ha egy pillanatig lankad a figyelem, alul-felül már át is jöttek az illegális migránsok a kerítésen – mondta.

2022-ben, két hét alatt 4400 határsértőt fogtak el – tette hozzá. Meg kell erősíteni a határvédelmet és át is kell alakítani, új erőket kell bevonni. A belügyminiszter és a miniszterelnök hetek-hónapok óta dolgozik ezen a reformon. Magyarország egész Európa határát védi Orbán szerint, 2015 óta ez 600 milliárd forintba került az országnak.

Közben Brüsszel ezt nem támogatja, hanem támad minket – mondja Orbán. Arra adnak pénzt, hogy hozzunk be migránsokat, de a kerítésre nem. Nagy különbség van gondolkodásban a miniszterelnök szerint, Nyugaton bevándorlóországot akarnak, a magyarok nem.

Orbán Viktor ellenzi az egészségügy privatizálását

Nem tiszte a magyar miniszterelnöknek, hogy találgasson – mondja Orbán, de az egészségügy magánosítása mögött üzleti érdek van. A baloldal szerinte abban érdekelt, hogy üzleti lehetőséget nyissanak a nagytőke és a nemzetközi tőke előtt, és segítsék őket abban, hogy privatizálják az egészségügyet. Orbán állítja, az ellenzék privatizálni szeretné az egészségügyet.

Az orvosok bére jó irányba mozdult el az elmúlt időszakban a miniszterelnök szerint, de az ápolónők bére is emelkedett. Az orvosi kamarával, szakszervezetekkel megegyeztek, hogy nem privatizálják az egészségügyet, hanem jobban szervezik azt meg.

Olyan egészségügyet még nem látott Orbán, amit ne lehetne javítani. Kórházakat kell felújítani, a béreket is emelni kell még, folyamatosan fejleszteni kell az egészségügyet – tette hozzá. Ez nem azt jelenti, hogy az államnak ki kell ebből vonulnia, de személyes meggyőződése, hogy Magyarországnak államilag tulajdonolt és felügyelt egészségügyi rendszerre van szükség.

A baloldal nem támogatta a benzinár vagy az élelmiszerárak befagyasztását

Rendkívüli helyzet van, rendkívüli magasságba emelkedett az infláció. A magyar kormány nem teszi szét a kezeit, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekkel kell megvédeni a magyarokat – mondja Orbán.

A baloldal nem támogatta a benzinár vagy az élelmiszerárak befagyasztását. Miért fordulnánk vissza a 2010 előtti korszakhoz, ha az elmúlt 12 éven előre mentünk? – teszi fel a kérdést.

Mit jelent a „Magyarország előre megy, nem hátra”?

A politikai közel van a népköltészethez, sok szépsége van a szakmának – mondta Orbán Viktor. Szerinte valamilyen rokonságban áll az irodalommal. A „Magyarország előre megy, nem hátra” mondat mindenkinek mást jelent. Számára azt, hogy benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott.

Az országot az összeomlás szélén, csődközelben vette át a Fidesz szerinte 2010-ben, de 12 év alatt a baloldali kormányzás hibáit kijavították. Emelték a béreket, visszaadják a 13. havi nyugdíjakat, emelték a minimálbéreket, nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány, nőtt a gazdasági növekedés.

Most vissza akarnak jönni azok, akik korábban csődbe vitték az országot – mondja Orbán. Nemcsak 2010-ig követtek el hibákat és bűnöket, hanem a bűnök kijavítására tett kormányzati intézkedéseket nem támogatták az ellenzéki politikusok a parlamentben.

A kínai vakcinát a WHO jónak találta

Orbán büszke a magyar orvosokra, ápolókra, rendőrökre, tűzoltókra, „jó ország ez” – jegyezte meg. Úgy kell szerinte a politikában vitatkozni, hogy az országot felemeljük.

Komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak a vakcinákkal, ezek nehéz tudományos, szakpolitikai kérdések – mondta Orbán, ő 16 év miniszterelnökség után sem venné a bátorságot, hogy kijelentse valamelyik vakcináról, jó-e vagy rossz.

A kínai vakcinát a WHO jónak találta, sok százmillió embert ezzel oltottak be.

A vírusnak nincs fideszes vagy DK-s párttagkönyve

A magyar baloldal nem lóg ki a sorból, egész Európában vita van a védekezésről – tért át a másik témára a miniszterelnök. Amiben a magyar baloldal kilóg, hogy kamuvideókat készítenek. Ilyenről még nem hallott más országból Orbán Viktor.

„A vírusnak nincs fideszes vagy DK-s párttagkönyve. Mindenkit megtámad” – tette hozzá. Az orvosokat, ápolókat támadja szerinte a baloldal, amikor a védekezést kritizálja. Egyáltalán nem gyengék az orvosaink és az ápolóink – mondta.

Az elmúlt 24 órában is nőtt a fertőzöttek száma

Az omikron egy új kihívás – kezdte az interjút Orbán Viktor. Sokfajta változatát láttuk már a vírusnak, eddig megjelent egy új variáns és az nagyobb veszélyt okozott, mint a korábbiak. Az omikron szélsebesen támad, de kevésbé erős, mint a korábbi variánsok – tette hozzá.

Ő már reggel látta a friss járványügyi adatokat. Az elmúlt 24 órában is nőtt a fertőzöttek a száma, de a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent, a kórházban kezeltek száma pedig sokkal lassabban csökken, mint a kórházban ápoltak száma.

Megismételte az új járványügyi szabályokat, amikről Gulyás Gergely beszélt a múlt heti kormányinfón és beszélt a csütörtöki-pénteki oltási akciónapokról, valamint a honvédségi oltóbuszokról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató