2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Szabad Európa Rádió szerint is elszálltak az ellenzék népszavazási esélyei

Hiába népszavazna az ellenzék is a választásokon, kifutottak a határidőből – írja a Szabad Európa.

Esélye sincs az ellenzéknek arra, hogy az április 3-i választásokon, illetve az aznap tartandó kormánynépszavazással egy időben dönthessenek a választópolgárok népszavazási kérdéseiről. Ehhez még jogi rafinériára sincs szükség, az ellenzéki pártok egyszerűen kicsúsztak a határidőből – írja a Szabad Európa. 

Pénteken adták le a Karácsony Gergely kezdeményezésére indult népszavazásokhoz szükséges ajánlóíveket a baloldali összefogás pártjai.

Kérdésenként 235 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék a népszavazás kiírásához

Két témakörben kérnék ki az emberek véleményét, egyrészt arról, hogy mit szólnak a kínai Fudan Egyetem létesítéséről szóló szerződésről, másrészt, hogy megnövelnék-e az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát 270 napra.

„A népszavazási törvényben egyértelműen le vannak írva a népszavazásra vonatkozó határidők. Ez alapján rekonstruálta a Szabad Európa, hogy mi lesz a leadott ívek sorsa, milyen ügyintézési procedúrán kell átesni. Ha nem számolunk a törvényben előírt maximális határidőkkel, és eltekintünk attól, hogy valaki jogorvoslati kérelemmel késlelteti a folyamatot, és a legjobb szándékot feltételezzük a kormányközeli szereplőktől, vagyis Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől és Áder János köztársasági elnöktől, akkor sem lehet kiírni a népszavazást április 3-ra” – írja a lap. 

Azzal, hogy ma adták le a népszavazással kapcsolatos ajánlóíveket, az ellenzéki pártok képviselői szimplán lekésték azt a lehetőséget, hogy április 3-án az ő kérdéseikről is véleményt mondhassanak a választópolgárok”

– írja a Szabad Európa.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató