2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Blinken megfenyegette Putyint: Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat mind az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei részéről, amennyiben az orosz haderő egyetlen további tagja belép Ukrajnába – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter.



Putyin térfelén a labda

„Ha az orosz haderő egyetlen további tagja agresszív módon behatol Ukrajnába, ahogy mondtam, az gyors, súlyos és egységes választ fog kiváltani részünkről és Európától is” – fogalmazott Blinken. A külügyminiszter kijelentette, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldása Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik, és hangsúlyozta, hogy szerinte a diplomáciai út „előnyösebb”.  „Ebben a pillanatban a választás Vlagyimir Putyiné. Egyértelműen előnyösebb megoldásnak tartom a diplomáciát, a párbeszédet, annak eldöntését, hogy sikerül-e a kollektív biztonságot úgy építeni, hogy mindenki számára jó legyen” – fogalmazott a tárcavezető.    

Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy jelenleg gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, mondván, hogy ezzel aláásnák a Nyugat azon képességét, hogy elrettentse az Ukrajna elleni esetleges orosz agressziót. „Ami a szankciókat illeti, ezeknek az a céljuk, hogy elrettentsék az orosz agressziót. Így ha most beélesítjük őket, akkor elveszítik elrettentő hatásukat” – mondta a külügyminiszter.    

Nincs megkötve az amerikaiak keze – szerintük

A nyugati államok attól tartanak, hogy Moszkva újabb támadást tervez Ukrajna ellen, miután 2014-ben katonákat küldött a dél-ukrajnai Krímbe a félsziget bekebelezése érdekében. Oroszország tagadja, hogy ez lenne a szándéka, de közölte: kész katonai lépést végrehajtani, ha nem tesznek eleget a biztonsági követeléseinek.   

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország számára „katasztrofális” következményekkel járna, ha offenzívát indítana Ukrajna ellen. Antony Blinken pénteken Genfben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.    

Az amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS amerikai televíziónak is nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kezei meg vannak-e kötve Ukrajnával kapcsolatban, mivel orosz támogatásra van szüksége az iráni nukleáris program visszaszorításáról szóló tárgyalásokon, Blinken úgy válaszolt: „A legkevésbé sem”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató