2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egyre fogy a szakképzett munkaerő Németországban - a bevándorlásban látják a megoldást

Németországnak ezentúl évente 400 000 jól képzett külföldi munkásra lesz szüksége, hogy pótolni tudja a munkaerőpiacot elhagyó, kiöregedő munkavállalók tömegeit. A koalíciós kormány egy modern bevándorláspolitikában látja a megoldást.

Németország koalíciós kormánya évente 400 000 munkavállalót szeretne az országba csábítani, hogy pótolja a demográfiai okokból kieső dolgozók tömegeit. Ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, az akut munkaerőhiány még a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalást is alááshatja.

A szakképzett munkaerő hiánya mára olyan súlyossá vált, hogy drámaian lassítja gazdaságunkat.

- mondta Christian Duerr az FDP frakcióvezetője a Witschaftswoche üzleti magazinnak

Szerinte a munkaerő elöregedését csak modern bevándorláspolitikával lehet megoldani.

Olaf Scholz kancellár és a szociáldemokraták, a Duerr-féle liberális FDP és a környezetvédő Zöldek a koalíciós megállapodásukban többek között arról egyeztek meg, hogy felállítanak egy pontrendszert az európai szakemberek értékelésére, valamint hogy a minimálbért 12 euróra emelik óránként, ezzel is vonzóbbá téve Németországot a külföldi munkavállalók számára. 

A Német Gazdasági Intézet számításai szerint ebben az évben 300 000 munkavállaló fog kiesni a munkaerőpiacról, elsősorban demográfiai okokból. Ez 2029-re 650 000-re nőhet évente, így 2030-ig mintegy 5 millió dolgozót veszíthet az ország.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató