2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Evakuálják az amerikaiakat, napokon belül megindulhat az invázió, elkerülhetetlen az orosz támadás

Az amerikai külügyminisztérium elrendelte, hogy az Ukrajnában szolgálatot teljesítő diplomaták családtagjai már január 24-én hagyják el a háborúra készülődő országot. Közeleg tehát az orosz invázió ideje, valóban csak napok választhatnak el bennünket a fegyveres konfliktus kirobbanásától – vélekednek a szakértők.

Felgyorsultak az események Ukrajnában, a külügyminisztérium várhatóan azt javasolja majd az ott  tartózkodó állampolgárainak, hogy távozzanak az országból, kereskedelmi járatokkal, ameddig ez lehetséges. Az események azután gyorsultak fel, hogy pénteken Genfben találkozott az USA és Oroszország külügyminisztere. Közben a rendező-producerből három éve ukrán elnökké választott Volodimir Zelenszkij azzal fenyegette meg az oroszokat, hogy nagyszabású háború fog kirobbanni, ha az 1,4 millió lakosú iparváros Harkovot megtámadják. A készülődést a nyugati hatalmak sem nézik tétlenül, napok óta áramlanak a brit és amerikai fegyverek Ukrajnába. Az USA azt is kijelentette, hogy további 200 millió dollár gyorssegélyt nyújt a védekezéshez a fenyegetett országnak.

Erősen remélem, hogy a konfliktust békés, diplomáciai mederben tudjuk tartani. Végeredményben azonban mindez Putyin elnök döntésétől függ

– jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Korábban egy Kijevben tartózkodó brit tudósító, Ian Birrell szerint a helyiek lényegében „azonnali” ellenséges támadásra számítanak. A helyzet pattanásig feszült, legalább 100 ezer (bizonyos források szerint 175 ezer) orosz katona sorakozott fel az ukrán határ mentén, készen állva a betörésre.

A LEHETSÉGES FORGATÓKÖNYV

Dan De Luce amerikai újságíró szakértők megkérdezésével vázolta fel az eljövendő háború menetét: Oroszország legalább 100 ezres (más források szerint 175 ezres) hadsereget vont össze az ukrán határ mentén, ez pedig többfajta opciót tesz lehetővé számukra a támadás mikéntjét illetően. Tehetnek apró, nyomásgyakorló lépéseket, de a totális invázió sem elképzelhetetlen.

A promotions.hu portál azt írja:

A Magyarországnál 6,5-szer nagyobb területű, 44 millió lakosú Ukrajnában ma mindenki biztosra veszi az orosz támadást, de elszántan készülnek hazájuk megvédésére, a gerillaharcra. Emellett joggal bízhatnak a 255 ezer fős, harcedzett ukrán hadsereg erejében is.

Ukrajnának kevés esélye van Oroszország ellen. A katonáink küzdeni fognak, de előbb-utóbb számbeli hátrányba fognak kerülni. A Nyugat pedig nem fog hadat üzenni Oroszországnak miattunk

– vetett számot a realitásokkal Okszana. A közelgő háború utalhat, hogy az oroszok a napokban megkezdték diplomatáik visszahívását az ukrán nagyvárosokból.

Ukrajna és Oroszország között 2014-ben éleződött ki az ellentét, Putyin elnök akkor adott parancsot a többségében orosz lakosságú Krím-félsziget megszállására. Az Egyesült Államok most őrnaszádokkal, radarrendszerekkel és harckocsi-elhárító rakétákkal próbál segítséget nyújtani. Az oroszok természetesen nem vennék szívesen, ha a NATO beavatkozna az általuk helyinek tartott konfliktusba. A napokban ezért komoly erődemonstrációt is tartottak, lelőtték az egyik használaton kívül lévő műholdjukat.

Forrás: Promotions.hu - Pestisrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató