2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Coming outolt a katolikus egyház 125 alkalmazottja Németországban

Egy eddig példa nélküli mozgalom keretében papok, hitoktatók és az egyházi adminisztráció alkalmazottjai bújtak elő, és vállalták fel szexuális irányultságukat, nemi identitásukat.

A katolikus egyház 125 alkalmazottja coming outolt LMBTQI személyként Németországban, jelezve, hogy vannak köztük olyanok, akik nem heteroszexuálisak, de akár a nemi identitásuk is eltér a születési nemüktől. A most előbújó emberek között vannak papok, adminisztratív munkatársak, hitoktatók – írja a Zeit.

Az érintettek legelsősorban azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen valakit elbocsátani az egyházi munkájából csak azért, mert más a szexuális orientációja vagy a nemi identitása. A Zeit a cikkében konkrét példát is hoz fel arra, amikor valaki azért veszítette el a munkáját, mert leszbikusként feleségül szerette volna venni a barátnőjét.

Az #OutInChurch, a Félelem nélküli Egyházért mozgalom résztvevői továbbá követelik, hogy az egyházi tanításból a rájuk nézve rágalmazó, diszkrimináló állítások kerüljenek ki. Ne tagadják meg tőlük az egyházi szentségeket (úgy mint a házasságot, a gyónást vagy az oltári szentséget) csak azért, mert például melegek vagy transzneműek, és legyen joguk a nyíltan LMBTQI embereknek is betölteni fontos egyházi pozíciókat.

A coming outolt emberek szeretnék, ha minél több egyházi alkalmazott, vagy a katolikus egyháznak önkéntesen segítő ember fel merné vállalni szexuális és nemi beállítottságát. Az aktivisták szeretnék, ha a püspökök a nyilvánosság előtt bejelentenék a követeléseiket.

A mozgalom előzményének tekinthető, hogy tavaly év elején Németország-szerte több pap is elvállalta, hogy az azonos nemű párokat megáldja. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató