2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Földhöz vágták a német rendőrök az Antifákat Hannoverben (Videó)

A hétvégén ismét több ezren vonultak az utcára Németországban, hogy tiltakozzanak az állam járványügyi politikája ellen. Sok helyen ellentüntetők álltak velük szemben - írja a Zeit.

"Hazug sajtó", "Mi vagyunk a nép"

Erfurtban könnygázzal oszlatták a tüntetőket, Düsseldorfban a rendőrség becslése szerint szombaton több mint 7500 tüntető vonult végig a belvároson; Freiburgban mintegy 5500-an voltak, akik mintegy 2000 ellentüntetővel találkoztak. Saarbrückenben a "korona-intézkedések" mintegy 5000 ellenzője tüntetett vasárnap. A kritikusok máshol is utcára vonultak, például szombaton Hamburgban, Schwerinben, Offenbachban, Chemnitzben, Lipcsében, Drezdában, Regensburgban és Ansbachban.

Az SWR stuttgarti épülete előtt a tüntetők többször is azt kiabálták, hogy "Lügenpresse" (Hazug sajtó) vagy "Wir sind das Volk" (Mi vagyunk a nép) - egy szemtanú beszámolója alapján. A svábországi Herrenbergben a rendőrség szerint 400-an tüntettek vasárnap egy AfD által szervezett tüntetésen - és mintegy ezren a "Herrenberg bleibt bunt" kezdeményezés egyikén.

Egy Antifa rendezvényen, ahol 350 ellentüntető vett részt, rendőrségi információk szerint 20 embert vettek őrizetbe, mert rendőrökre támadtak.

Hannoverben is keménykedtek az Antifák - őket a zsaruk tették helyre, lazán a járdaszegélyre dobálták őket...

 

Nouripour párbeszédre törekszik

Omid Nouripour zöldpárti politikus szerint a "korona-tüntetők" egy részét tárgyalásokkal és meggyőzéssel lehet "visszaszerezni". Nouripour, aki Ricarda Langgal együtt indul a Zöldek elnöki székéért, a Deutsche Presse-Agenturnak elmondta: "Van egy kemény, részben militáns mag, amely iránt nem érzek szimpátiát, de sokakkal együtt érzek, akik bizonytalanul keringenek".

A személyes beszélgetések során azt tapasztalja, hogy "egyéni tapasztalataik megrendítették az intézményekbe vetett bizalmukat". A vírustagadók kemény magját" másként kell megítélni. Ezek részben a radikális jobboldali miliőből származó emberek, akik alapvetően megkérdőjelezik a szabad demokratikus alaprendet: "Attól tartok, elvesztették minden reményüket.

Barbara Havliza (CDU) alsó-szászországi igazságügyi miniszter a dpa-nak azt mondta: "A résztvevők közül sokan végső soron mindaz ellen vannak, amit az állam előír nekik". A tüntetéseken "a demokráciából és az államból való kiábrándulás aggasztó formáját" figyelte meg.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató