2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Kész Zoltán ellen

Költségvetési csalás megalapozott gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Márki-Zay Péter jobbkeze, Kész Zoltán 2015-ös veszprémi időközi kampányával összefüggésben – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Mint ismert, azt követően, hogy a veszprémi 1-es választókerület megválasztott országgyűlési képviselőjét, Navracsics Tibort az Európai Bizottság biztosának nevezték ki, a királynék városában időközi választást írtak ki, amit több ellenzéki párt támogatásával, ám függetlenként indult angoltanár, a szélsőségesen piacpárti, azaz libertárius nézeteket valló Kész Zoltán nyert meg. A kampányt a baloldal szombathelyi fenegyereke, Czeglédy Csaba irányította.

A PestiSrácok.hu korábban több riportban is foglalkozott az ominózus kampánnyal, a Czeglédy-ügyet közelről ismerő anonimitást kérő forrássuk kamera előtt beszélt arról, hogy a kampányban Czeglédy diákmunkásait is mozgósították és a kampányt Czeglédy nem csak irányította, hanem finanszírozta is. 

Budai Gyula 2021 áprilisában írt levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkárnak, Sors Lászlónak. A dokumentumban Budai arra hivatkozik, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Czeglédy-ügy egyik vádlottja olyan dolgokról beszél, amelyek felvetik, hogy Kész Zoltán 2015-ös időközi választási kampánya és annak finanszírozása nem a jogszabályban meghatározott keretek között történt.

A felvételen többek közt elhangzik, hogy a kampányt Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt.-n, illetve az iskolaszövetkezeteken keresztül finanszírozta oly módon, hogy az iskolaszövetkezetek alkalmazottai, többek között diákok, aktívan részt vettek a kampányban. Ezért személyenként tíz és százezer forint közötti juttatást kaptak. Czeglédy ezen kívül egy szombathelyi nyomdán keresztül a plakátok és szórólapok kinyomtatását segítette, valamint telefonos kampányt bonyolított. 

Budai Gyula a PestiSrácoknak.hu-nak elmondta, hogy a sajtóban megjelentek elsősorban a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét vetik fel, de ha a kampány elszámolásban, amelynek pontosnak és tételesnek kell lennie, minden kiadást számlákkal igazolva, a fentiek nem így szerepelnek, akkor akár más bűncselekmények is megvalósulhattak. 

A lap megkereste a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztályát, és azt kérdezték, igaz-e, hogy büntetőeljárást indítottak Kész Zoltán kampánya ügyében és arra is rákérdeztünk milyen bűncselekmények gyanújával nyomoznak, illetve arra is kíváncsiak voltak, hol tart az ügy, gyanúsítások közöltek-e már. Megkeresésükre azt válaszolták, hogy az eljárás részleteit, konkrét személyekre és gazdasági szereplőkre vonatkozóan nem hozhatnak nyilvánosságra, azaz konkrét eljárásról írtak és nem cáfolták a folyamatban levő büntetőeljárás tényét. Belső forrásból úgy tudja a PS, hogy az ügy Csongrád-Csanád Megyében landolt, ahol a nagy Czeglédy-féle költségvetési csalási ügyben is nyomoztak, és olyan okirati bizonyítékok kerültek elő, amelyek felvetik a költségvetési csalás gyanúját.

Czeglédy Csaba azt maga sem tagadta, hogy részt vett a 2015-ös veszprémi kampányban, Kész Zoltán mellett. A hozzá köthető Nyugat.hu portálon kétszer is nyilatkozott Veszprémről. Egyszer azt mondta, hogy “a szombathelyiek a háttérmunkában és a kampányban segítettek”.  

Ugyan csak a Nyugat.hu egy interjúban megkérdezte tőle, hogyan lett a veszprémi és a tapolcai időközi választás kampányfőnöke. Azt felelte, nem kampányfőnök volt, csak koordinátor.

A veszprémi időközi választáson kisebb szerepem volt, ott főként a mozgósításban vett részt a csapatom, akik jórészt szombathelyi aktivistákból és budapesti szakemberekből álltak. A múlt heti tapolcai időközi választáson nagyobb teher nehezedett rám. Ott a technikai részt is én irányítottam, főként a sümegi és a tapolcai járásban. A szórólapozáson át a plakátozásig sokféle gyakorlati teendőm. Sok ember munkájáért feleltem, innen is köszönöm nekik a lelkiismeretes hozzáállásukat. Ezen felül én vittem a jogi ügyeket is, mind a két a választás esetében. A tapolcai választáson pedig a jelölt lelkére is nekem kellett odafigyelnem 

– mondta a szombathelyi lapnak Czeglédy Csaba.  

Kész Zoltán azt a választást ugyan megnyerte, de a legutóbbi országgyűlési választáson már csúfosan alulmaradt. Több botrány is megelőzte a bukását: miután tiltott önkényuralmi jelképpel poénkodott, sarló-kalapácsot rajzolgatott, több 56-os szervezet is a lemondását követelte.

A 2018-as kampányban már Márki-Zay Péter mozgalmának színeiben indult és világossá vált, hogy szorosra fűzte kapcsolatát a hódmezővásárhelyi polgármesterrel. Azóta több ízben is Márki-Zay mellett tűnt fel, mint annak jobbkeze, tanácsadója. 2019 májusában Márki-Zay és Kész együtt utaztak Washingtonba, bár úgy próbálták előadni, mintha a Külügyminisztériumban fogadták volna őket, valójában a civil szervezetként működő Amerikai Külszolgálati Egyesület – American Foreign Service Association-AFSA – szakértőivel tárgyalhattak. Hogy milyen céllal, és milyen pénzből utazhattak oda, az máig talány.

Tavaly decemberben a budapesti repülőtérről jelentkeztek be együtt, ahonnan bejelentették, hogy fontos találkozókra indulnak Varsóba. A finoman fogalmazva nem túl jól színben lévő, csapzott Kész, még azt is elfelejtette, kivel volt megbeszélésük.

Márki-Zay Péterben és Kész Zoltánban nem mellesleg az is közös, hogy mindketten éveket tartózkodtak az Egyesült Államokban és nem lehet tisztán látni, hogy mikor, mit csináltak ott.

Mindkettőjük civil ügyködése mögött amerikai, továbbá német és holland támogatások is megjelennek. 

Ezeket nemrég a Kontra.hu kutatta ki.

A Kész Zoltán által 2012-ben alapított Szabad Piac Alapítvány beszámolóit vették górcső alá.

Mint írták:

- Kész alma matere, az Atlas Economic 2020-ig, az azt megelőző öt évben több mint huszonkétmillió forint támogatást adott a magyar egyesületnek

- A német szabaddemokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány tizenkilencmillió forintot adott 2020-ig Készék alapítványának

- A holland nagykövetség is beszállt Készék finanszírozásába 2018-ban és tanácsadás, marketingtréning céljára adtak 1,6 millió forintot a magyar Szabad Piac Alapítványnak

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató