2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyar Paralimpiai Bizottság Márki-Zay szavairól: Egyszerű emberi tahóság

A szervezet elnöke szerint „visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által kiadott közlemény után újabb szervezet szólalt meg Márki-Zay Péter nyilatkozatával kapcsolatban. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnapi videóbejelentkezésében többek között fogyatékos újságírókról beszélt. Márki-Zay a következőképp fogalmazott:

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos az nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek –, tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvaj társaságot.”

„Visszataszító”

A Magyar Nemzet megkeresésére megszólalt az ügyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László is.  „A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” – fogalmazott. 

Szabó László szerint

az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító”.

Kiemelte: éppen az a célja minden normális embernek ebben az országban, hogy az, hogy valaki fogyatékosként éli az életét, ne hasson negatívan az ő helyzetére. „Azon küzdünk, hogy a fogyatékos emberekre ne problémaként, hanem erőforrásként tekintsenek. Ők is rendelkeznek képességekkel, nem azt keressük bennük, ami nincs meg, hanem annak örülünk, ami megvan. Innen kell ránézni a dologra, a másik irányból nem lehet. Amit Márki-Zay szavai is tükröznek, az a megközelítés elfogadhatatlan” – fogalmazott Szabó László. 

Szerinte Márki-Zay mondata derékba töri ezt a szlogent, azt sugallja, hogy aki fogyatékossággal él, az a vesztes oldalhoz tartozik.„Rengeteg fogyatékos ember próbál példát mutatni, hogy hogyan tudnak hozzátenni a nemzethez, ezt veszélyeztetni, odavágni a fejükhöz egy ilyet nem szabadna” – zárta gondolatait a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató