2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

8500 amerikai katonát helyeztek készenlétbe, hogy Kelet-Európába helyezzék át őket szükség esetén

A Pentagon 8500 amerikai katonát helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén minél gyorsabban tudják őket Kelet-Európába áthelyezni – jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby. A parancs egyenesen Joe Biden elnöktől érkezett, aki ezzel próbálja a NATO-szövetségeseket megnyugtatni, illetve erőt mutatni az egyre feszültebb orosz–ukrán helyzetben. Korábban amerikai hírszerzési források azt jelentették, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziót tervez, és jelentős haderőt is vont össze a két ország határa közelében.

A Pentagon-szóvivő sietett leszögezni, hogy a csapatok csak a NATO gyors reagálású egységének (ez kb. 40 ezer katonát jelent) nyújtanának támogatást, és szintén NATO-tag kelet-európai országokba vezényelnék őket, arról nincs szó, hogy esetleg ukrán földre lépjenek. „Felkészültünk, hogy támogatást nyújtsunk a szövetségeseinknek, ha szükség van rá” – mondta a szóvivő. Azt is megjegyezte azonban, hogy az amerikaiaknak jellenleg is vannak katonai tanácsadói Ukrajnában. Amerikai idő szerint hétfő délután (ez itt késő estét jelent) Joe Biden elnök európai vezetőkkel tervez videóhívást, amiben egyeztetnék a további lépéseket.

Az ukrán védelmi minisztérium legutóbbi közleménye szerint az oroszok 127 ezer katonát vezényeltek az ország határára, és bármelyik percben elindíthatják a támadást. Moszkva azt állítja, semmilyen támadó szándéka nincsen, és a feszültséget a NATO és az USA szítja Ukrajnában. Azt követelik, hogy a NATO vonja ki a csapatait egyes kelet-európai országokból, így Bulgáriából és Romániából, illetve vállalja azt, hogy Ukrajnát soha, semmilyen körülmények között nem fogadja a tagjává.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató