2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Moszkva a terroristák listájára vette Navalnijt és társait

Oroszország kedden Alekszej Navalnijt és több vezető tanácsadóját is felvette a terroristákat és szélsőségeseket tartalmazó hivatalos listájára, írja a Moscow Times.

A listát az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat vezeti. Az online adatbázis olyan személyeket sorol fel, akikről az orosz hatóságok úgy vélik, hogy részt vesznek „terrorista vagy szélsőséges” szervezeteket támogatásában. A listára kerültekeket kizárják az orosz bankrendszerből, az ország pénzintézetei nem nyújthatnak semmilyen szolgáltatásokat az érintett személyeknek, szervezeteknek.

Az orosz bíróságok tavaly betiltották Navalnij regionális politikai irodáit, valamint korrupcióellenes alapítványát (FBK), szélsőségesnek titulálva őket. Navalnij több tucatnyi kulcsfontosságú segítője és korábbi regionális koordinátora ellen emeltek azóta büntetőjogi vádat, munkatársainak többsége száműzetésbe menekült.

A mostani döntéssel Navalnij hét munkatársa és korábbi regionális koordinátora is felkerült a listára, köztük Ljubov Sobol és Vjacseszlav Gimadi ügyvédek, valamint Georgij Alburov vezető korrupcióellenes nyomozó. Navalnij száműzetésben élő két vezető tanácsadója, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov már január elején bekerült a nyilvántartásba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató