2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

The Guardian: a Magyar Zene Háza Orbán kulturális csecsebecséje

„Úgy tűnik, mintha egy hatalmas teasütemény landolt volna a budapesti Városligetbe” – írja a brit lap a hétvégén átadott épületről.

A hétvégén átadott Magyar Zene Házával kapcsolatban írt publicisztikát a The Guardian, 

Úgy tűnik, mintha egy hatalmas teasütemény landolt volna a budapesti Városligetbe”

– kezdi írását a lap, amely emlékeztet, hogy a „szürreális” látvány Sou Fujimoto munkája. A Guardian publicisztikája megemlíti, hogy az épület része a Liget-projektnek, amely a Városliget környékét a magyar nemzeti kultúra színterévé alakítaná. Szintén a közelben kap helyet a Néprajzi Múzeum is. „Ezekkel a kortárs épületekkel felhelyezhetjük Budapestet a térképre, létrehozva Európa legösszetettebb kulturális negyedét" – idézi a lap Baán Lászlót, a Liget-projektért felelős miniszteri biztost. 

Minden (leendő) diktátor álma ez, amely egyértelműen emlékeztet a Habsburg-korszakra, amikor is a parkot az 1896-os milleniumi kiállításra rendezték be”

– fogalmaznak a publicisztikában. 

„Kulturális csecsebecse”

A Guardian a Magyar Zene Házával és Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmaz: „lehet, hogy illiberális demokráciája megnyirbálta a szabad sajtót, szétzúzta az akadémiai szabadságjogokat és megfékezte a melegek jogait,

de örökségül legalább hatalmas kulturális csecsebecséket szeretne hagyni”.

A cikk írója szerint a Magyar Zene Háza végső soron „örvendetes kiegészítője” a parknak, de ez nem elég ahhoz, hogy a Liget-terv többi részének megvalósításáról is meggyőzze az embereket. Az írás kitér arra is: hat ellenzéki párt próbálja összefogva megbuktatni Orbánt az áprilisi választásokon, így megvan rá az esély, hogy a „túlzásba vitt víziója” meg is marad víziónak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató