2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A lengyel elnök aláírta az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfájának csökkentéséről szóló törvényt

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját – közölte szerda éjjel az államfői hivatal.

A közleményben felidézik: az új előírások az inflációellenes pajzsnak nevezett intézkedéscsomag részét képezik.
 
Az adócsökkentésekről szóló törvényt a lengyel parlamenti alsóház véglegesen szerdán fogadta el, elutasítva az ellenzéki többségű szenátus több módosító javaslatát.

Az intézkedéscsomag szerint februártól július végéig nullára csökken az élelmiszerek, a földgáz és a műtrágya áfája. Szintén hat hónapra szólóan nyolc százalékra csökkentik az üzemanyagok áfáját, és öt százalékra a távfűtését.

Emellett július végéig meghosszabbítják a már január elejétől érvényes intézkedést, amellyel 23 százalékról öt százalékra csökkentették az áram áfáját.

Lengyelországban előzőleg tavaly év végén csökkentették az energiahordozók áfáját az infláció visszaszorítása céljából. Az adócsökkentések összesen 15-20 milliárd zlotyval (1200-1600 milliárd forinttal) terhelhetik meg az idei büdzsét.

A kormány szakértői hátterét adó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) január eleji elemzése szerint az inflációellenes pajzs idén az első negyedévben 1,2 százalékponttal, a második negyedévben pedig 0,3 százalékponttal csökkenti a fogyasztói árindexet (CPI), az új szabályozás hiányában pedig az infláció májusban 9 százalékos csúcsra emelkedne.

Az adócsökkentések kapcsán várhatóan az év második felében módosítani kell majd az állami költségvetést.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató