2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A magyar választásokig biztosan nem blokkolják az uniós pénzeket

Didier Reynders rácáfolt arra az állításra, miszerint  még az április 3-i magyarországi választások előtt is kijöhet az EU-pénzek befagyasztásának javaslatával az Európai Bizottság. A  jogérvényesülésért felelős uniós biztos a Politico-nak elmondta,  mindez azt jelenti, hogy nem változott semmit a fő menetrend, azaz a február 16-án érkező európai bírósági ítélet után biztos, hogy a pénzek folyósítására vonatkozó esetleges szankció a tagállamokat tömörítő Tanácsban csak a választások után  érkezhet. Addig pedig még van idő a megegyezésre, az itthoni keretek esetleges kiigazítására, mint ahogy azt Orbán Viktor kormányfő már vázolta arra reagálva, hogy a pénzek nagy részének akár egy évi blokkolása súlyos gazdasági következményekkel járna egy előrejelzés szerint.

A pr nappal ezelőtti Reuters cikk feltételezése abból indult ki, hogy ha a magyar és a lengyel kormánynak novemberben kiküldött európai bizottsági információkérő levelek válasza nem elégíti ki a Bizottság aggályait, akkor a jogállamisági mechanizmus keretében egy hónapon belül elkészítheti a tagállamokat tömörítő Tanács felé a pénz befagyasztásával kapcsolatos javaslatát, amiről a Tanács újabb egy hónapon belül minősített többséggel szavazhat.

Mindebből tehát elméletileg reálisnak tűnne az a következtetés, hogy még az április 3-i magyar választások előtt a Bizottság a pénzek blokkolásával kapcsolatos javaslatot hoz, amiről esetleg még a Tanács is szavazna, de a gyakorlatban ez kizárt és ezt régóta mi is így vázoltuk, részben azért, mert ezek a bizottsági információkérő levelek még nem tekinthetők a jogállamisági mechanizmus hivatalos levelezgető fázisának.

Lényegében ezt erősítette meg most Reynders a Politico-nak, ugyanis azt mondta: ahhoz, hogy egyáltalán a jogállamisági mechanizmust el tudja indítani bármely ország ellen a Bizottság, be kell várnia a jogállamisági rendeletről és benne a mechanizmusról szóló Európai Bírósági ítéletet, ami ugye február 16-án érkezik meg.

Ezután bár pár napon belül is el tudná kezdeni az eljárást Magyarország ellen a testület, mert annyira jól előkészítette már, mint ahogy arra egy névtelenséget kérő forrás a lap ma reggeli hírlevében külön utalt, de egyúttal azt is elárulta: még az is legfelső szintű politikai döntést igényel Ursula von der Leyentől, hogy egyáltalán megindítják-e az április 3-i választások előtt a jogállamisági mechanizmust, nehogy a magyar választásokba való beavatkozásnak tűnjön a folyamat. Egyébként a forrás elárulta: a magyar kormány a már lejárt válaszadási határidőt nem tartotta be, és azt ígérte a Bizottságnak, hogy pár napon belül küldi a levelét.

A fenti értelmezési keret miatt mondta azt Reynders a lapnak, hogy csak valamikor a bírósági ítélet után indulhat majd el hivatalosan a jogállamisági eljárás a tagállammal szemben, ami egy hosszabb egyeztetési-tájékozódási-levelezgetési fázist jelent és csak ezután lesz majd csak abban a helyzetben a Bizottság, hogy az EU-pénzekkel kapcsolatos szankciós javaslatot a Tanács elé terjessze.

Így tehát ezért mondta azt, hogy a választások utánig nem lesz végső döntés a magyar EU-pénzek folyósítása terén.

Forrás: Portfolió

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató